Goldman: Προσοχή στην πρόωρη άνοδο πετρελαίου, χρυσού κι εμπορευμάτων γενικώς

Την ώρα που πολλοί αναλυτές πίστεψαν πως οι τιμές εμπορευμάτων, όπως ο χρυσός, τα σιδηρομεταλλεύματα και το πετρέλαιο έφτασαν στο κατώτατο επίπεδο, οι αγορές έγιναν μάρτυρες μιας τάσης ανόδου και επιστροφής στα κέρδη.

Ωστόσο, η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η τρέχουσα άνοδος «δεν θα διαρκέσει».

Οι αναλυτές εμπορευμάτων της επενδυτικής τράπεζας

σημειώνουν ότι, ενώ πέρυσι οι τιμές σημείωναν πτώση λόγω του αποπληθωρισμού, της απομόχλευσης και των αποκλίσεων, οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς με την «αναθέρμανση της οικονομίας, την επιστροφή στην ισορροπία και η αναμόχλευση» οδηγούν τις τιμές ψηλότερα, φαινόμενο όμως που δεν θα έχει διάρκεια.

Η ανάλυση της Goldman, υπό τον Jeffrey Currie, αναφέρει ότι αν και η αποπληθωριστική δυναμική που προήλθε από την υπερπροσφορά εμπορευμάττων μάλλον έκλεισε τον κύκλο της πέρυσι, και οδηγεί τώρα σε επιστροφή στην ισορροπία, η δύναμη αυτής της αντιστροφής έχει δημιουργήσει μια νέα τάση στην τοποθέτηση της αγοράς που μπορεί να αυξηθεί».

Τη Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου «χτύπησαν» υψηλό τριμήνου με το Μπρεντ να σπάει το επίπεδο των 40 δολ/βαρέλι, καθώς βελτιώνεται το κλίμα στις χρηματαγορές με τους επενδυτές να αυξάνουν τις θέσεις τους στο στοίχημα ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα ανέβουν.

Η Goldman πάντως επιμένει να μην είμαστε υπεραισιόδοξοι για ένα ράλι, επισημαίνοντας ότι οι τιμές πρέπει να παραμείνουν χαμηλά για κάποιο διάστημα, ώστε να επιτραπεί μια επιστροφή στην εξισορρόπηση μεταξύ προμήθειας και ζήτησης στην παραγωγή πετρελαίου.

«Η ενέργεια χρειάζεται χαμηλότερες τιμές για κάποιο διάστημα, αλλιώς ένα ράλι θα αποδειχθεί ρηχό όπως συνέβη και πέρυσι», σημειώνει η Goldman.

«Ενώ πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο θα εξισοροοπήσει μάλλον φέτος και θα δημιουργήσει μια ελλειμματική αγορά μέχρι τα τέλη του χρόνου, από μόνο του αυτό το έλλειμμα δεν θα αρκεί για να οδηγήσει σε μια βιώσιμη άνοδο».

«Μόνο ένα πραγματικό και χειροπιαστό έλλειμμα μπορεί να δημιουργήσει ένα διατηρήσιμο ράλι που απέχει ακόμα αρκετούς μήνες. Γι' αυτό κι ένα πρώιμο ράλι στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί αυτοκαταστροφικό, πριν δημιουργηθεί ένα πραγματικό έλλειμμα (σσ. στην παραγωγή πετρελαίου) καθώς θα αντιστρέψει τις οι περικοπές εφοδιασμού, που αναμένεται να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», προσθέτουν.

Ανοδο είδαν όμως και οι τιμές στα μέταλλα, με την τιμή spot του χρυσού να ανεβαίνει στα 1.274,17 δολ. η ουγγιά (υψηλά 13 μηνών), λόγω της ελπίδας ότι η αμερικανική Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ η τιμή spot για το σιδηρομετάλλευμα αυξήθηκε 18% σε πάνω από 60 δολ/τόνο εν αναμονή των σχεδιασμών της Κίνας για αύξηση της παραγωγής χάλυβα, κύριο συστατικό του οποίου είναι ο σίδηρος.

Ωστόσο, η Goldman εξακολουθεί να κρατά μικρό καλάθι, αναφέροντας ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι παράγοντες εκείνοι που περιορίζουν τις τιμές των εμπορευμάτων.

Το ράλι στο σιδηρομετάλλευμα «θα αποδειχθεί μάλλον προσωρινό», λέει και διατηρεί την τιμή – στόχο για τα τέλη της χρονιάς στα 35 δολ/τόνο.

Τέλος, η Goldman προειδοποιεί ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι εντέλει πρόκειται για μια bear market που βασίζεται στην προσφορά και ότι δεν θα συμπεριφερθεί με όρους ζήτησης, καθώς η τελευταία δεν έχει στην ουσία αλλάξει. Πρέπει να ανέβουν οι χαμηλότερες τιμές και να διατηρηθεί η προσφορά χαμηλότερη από τη ζήτηση για να δημιουργηθεί η ελλειμματική αγορά... Γι' αυτό και είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι υψηλές τιμές».

Keywords
Τυχαία Θέματα