G20: «Τα βρήκαν» στο εμπόριο, συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το κλίμα

Σε τελικό ανακοινωθέν με πολλούς συμβιβασμούς κατέληξαν οι ηγέτες του G20 που συνεδρίαζαν σήμερα στο Αμβούργο.

Εν μέσω αντιδράσεων εντός κι εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων, οι παγκόσμιοι ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία για το εμπόριο, αναγνωρίζοντας το ελεύθερο εμπόριο αλλά και κάποιες μορφές εμπορικού προστατευτισμού, ενώ στη συμβιβαστική κοινή τους δήλωση για την κλιματική αλλαγή συμπεριελήφθη ως σημείωση η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού.

Εμπόριο

Το

G20 αποφάσισε να συνεχίσει «τη μάχη εναντίον του προστατευτισμού και όλων των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών αλλά και να αναγνωρίσει τον ρόλο των νόμιμων μέσων εμπορικής άμυνας». Όλες οι χώρες εκτός από τις ΗΠΑ επικρότησαν το πρώτο σκέλος της απόφασης.

Ατσάλι

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν στην «άμεση εύρεση λύσεων και πολιτικών για τη μείωση της πλεονάζουσας παραγωγής ατσαλιού και ζήτησαν από τα μέλη της κοινότητας να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για μια πιο ελεύθερη ροή πληροφοριών για το συγκεκριμένο θέμα». Η «σκληρή γλώσσα» του ανακοινωθέντος αποτελεί, σύμφωνα με το Bloomberg, μια νίκη του Τραμπ καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν νέους δασμούς στις εισαγωγές ατσαλιού.

Κλιματική αλλαγή

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν άμεσα την εφαρμογή της τρέχουσας συμφωνίας και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους σε μια πολιτική που θα μειώνει μεν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά ταυτόχρονα θα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη. Το G20 έλαβε υπ' όψιν του την απόφαση των ΗΠΑ ωστόσο στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη.

Δείτε ολόκληρο το ανακοινωθέν εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα