Τεχνική Ανάλυση: Οι προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί ο δρόμος προς τις 1.100 μονάδες

Γράφει ο Απόστολος Μάνθος

Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης & Μέλος Επενδυτικής Επιτροπής ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ

Με την ανοδική διάσπαση των 830 μονάδων ο Γενικός Δείκτης έχει επανέλθει μετά από δύο αίολα χρηματιστηριακά χρόνια σε έναν πολύ σημαντικό θάλαμο «μετεπιβίβασης» μεταξύ των 830 με 860 μονάδων. Η σημαντικότητα του εν λόγω θαλάμου δεν έγκειται μόνο στη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη αλλά και στη μετέπειτα μακροπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και γενικότερα της οικονομίας,

καθώς το ενδιάμεσο αυτό στάδιο αναμονής μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις 1.100 με 1.150 μονάδες μεταβάλλοντας τη φωτεινότητα της υπάρχουσας εικόνας. Η κρισιμότητα αυτού του επιπέδου είναι φυσιολογικό να δημιουργεί βραχυχρόνιες τριβές με πιθανά πισωγυρίσματα αμφιβολίας και διαγραμματικής εμπέδωσης.

Κάποια «βαριά» χαρτιά πλην τραπεζών ναι μεν έχουν φτάσει σε επίπεδα που προκαλούν υψοφοβικό σύνδρομο σε αρκετούς ενεργούς επενδυτές αλλά σε αυτή τη φάση της αγοράς τα οικονομικά τους αποτελέσματα μπορούν όχι μόνο να τα συντηρήσουν αλλά και να τα σπρώξουν υψηλότερα. Χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τα Folli – Follie, τον Μυτιληναίο, τη Motor Oil, τη ΛΑΜΔΑ,την ΕΥΔΑΠ…

Έντονη αλλαγή πλεύσης με ταυτόχρονη καταστρατήγηση του μεσομακροπρόθεσμου ανοδικού σχεδιασμού μπορεί να προκληθεί με την απευχθέα επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση των 768 μονάδων.

Στο στάδιο βραχυχρόνιας αναμονής βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 μαζεύοντας δυνάμεις λίγο χαμηλότερα από την πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2.215 με 2.240 μονάδων. Η ανοδική αρπαγή των 2240 μονάδων θα δώσει επενδυτική τροφή για την προσέγγιση του επόμενου επιπέδου των 2500 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός Δείκτης συνεχίζει από τα μέσα Μαΐου να ταλανίζετε πέριξ της αντίστασης των 1.081 μονάδων ψάχνοντας εναγωνίως το κλειδί, που μπορεί να ξεκλειδώσει το επίπεδο και να οδηγήσει προς το διαγραμματικό ορόσημο των 1120 μονάδων. Η τράπεζα, που θα μπορούσε σε αυτή τη χρονική στιγμή βάση των διαγραμματικών ενδείξεων να σύρει το άρμα του Τραπεζικού Δείκτη άνω των 1.120 μονάδων είναι η Alpha. Εδώ η ανοδική διαπερατότητα των 2,28 με 2,33 ευρώ μπορεί να δώσει ως ανοδικό στόχο τα 2,75 ευρώ, επίπεδο, που είχε προσεγγίσει πέρυσι το Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα