Forever 21: H αλυσίδα από το Λ. Αντζελες έρχεται στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Mε την Ελλάδα να έχει κολλήσει στην αβεβαιότητα της αξιολόγησης που όλο λέει να κλείσει κι όλο δεν κλείνει, με την κατανάλωση να βουτάει σε ιστορικά χαμηλά και με τον κλάδο της ένδυσης να μετράει τις δικές του πληγές, μια κορυφαία αμερικανική φίρμα της ένδυσης αυτού που περιγράφεται ως «fast fashion» κινείται αντίθετα.

Ο λόγος για τη διεθνή αλυσίδα ένδυσης Forever 21, η οποία προετοι­μάζει την είσοδό της στην ελληνική αγορά με ένα λανσάρισμα- έκπληξη

που θα αποτελέσει οπωσδήποτε το talk of the town. Η πολυεθνική η οποία στη χώρα μας αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο ήρθε μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Teren Management Europe ξεκινά τη δραστηριότητά της στη χώρα μας με αισιοδοξία αλλά και πλάνο. Κι αυτό διότι το μοντέλο της προσιτής σε τιμή αλλά υψηλής σε αξία μόδας είναι κάτι που ο ταλαιπωρημένος από την κρίση Ελληνας καταναλωτής αναζητά και τώρα θα βρίσκει στην Αθήνα διαμέσου του Λος Αντζελες. Οταν ο Αλέκος Δούκας, ο μάνατζερ που όσο κανένας άλλος στην πατρίδα μας γνωρίζει να δημιουργεί μαγαζιά, καθώς έχει μακρά εμπειρία στον ΟΠΑΠ από τη θέση του γενικού διευθυντή, τον όμιλο Γερμανού με ευθύνη για όλο το δίκτυο, αλλά και σε πολυεθνικές όπως οι PepsiCo HBH, Johnson & Johnson και Coca-Cola, συναντήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια με τον ιδιοκτήτη της Forever 21, τον Αμερικανοκορεάτη Ντο Γουόν Τσανγκ, αμέσως κατανόησε το concept και πόσο αυτό θα μπορούσε να τρέξει στην Ευρώπη. Με αρβανίτικη νοοτροπία, όταν ρωτήθηκε για το πώς η αμερικανική πολυεθνική θα μπορούσε να κάνει μια καλή αρχή στην Ευρώπη, απάντησε ότι ο τρόπος είναι ένας: «Σκληρή και ομαδική δουλειά». Ο πρόεδρος της εταιρείας εντυπωσιάστηκε, προφανώς διότι όλοι γνωρίζουμε την πίστη των Κορεατών στο δόγμα αυτό, αφού ως λαός πιστεύουν και στα δύο. Αποτέλεσμα; Η Teren Management ανέλαβε όχι μόνο την ευθύνη στη χώρα μας, αλλά και την ανάπτυξη σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Η ομάδα του δε, ακόμα και όταν μέσα σε μία εβδομάδα πρέπει να ταξιδέψει σε τρεις ή και τέσσερις διαφορετικές χώρες, όπως η Πολωνία, η Ισπανία ή η Κύπρος, δεν διστάζει να πέσει στη φωτιά.

Η Forever 21

Η Forever 21 δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Με περισσότερα από 800 καταστήματα σε 56 χώρες βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες λιανεμπορίου των ΗΠΑ στον χώρο της μόδας. Ιδρύθηκε το 1984 και έχει την έδρα της στο Λος Αντζελες.

Βασίζει τις συλλογές της στην καινοτομία, διαμορφώνει τις νέες τάσεις της μόδας και προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές. Με τη σειρά της, η ελληνική Teren Management Europe είναι αποκλειστικός κάτοχος των δικαιωμάτων δικαιόχρησης (exclusive franchisee) της αλυσίδας Forever 21 και υπεύθυνη για την επέκταση και ανάπτυξη του brand σε 16 χώρες της Ευρώπης - και συγκεκριμένα στις: Βουλγαρία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τσεχία και ως sub-franchise σε Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Σκόπια και την Κύπρο. «Η επέκταση του δικτύου μας σε νέες αγορές, καθώς και η ανάπτυξή του στις χώρες στις οποίες ήδη δραστηριοποιούμαστε αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και τη χρονιά που έρχεται», αναφέρει ο κ. Δούκας.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο 2016 λειτούργησαν 7 καταστήματα σε Βουλγαρία (Σόφια), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Σλοβακία (Μπρατισλάβα), Πολωνία (Λοτζ και Πόζναν), Τσεχία (Πράγα) και Πορτογαλία (Λισαβόνα). Επιπλέον, η εταιρεία ανέλαβε την εκμετάλλευση και τη διαχείριση δύο καταστημάτων σε λειτουργία, στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Ως τα μέσα Απριλίου θα έχουν προστεθεί στο δίκτυο άλλα 4 καταστήματα: ένα επιπλέον κατάστημα στη Σόφια, ένα τρίτο κατάστημα στην Πολωνία (Βαρσοβία), το κατάστημα της Αθήνας και ένα ακόμα στη Λευκωσία σε συνεννόηση με τον όμιλο Σιακόλα.

Η Ελλάδα στην αιχμή

Το πρώτο «Forever 21» στην Ελλάδα ανοίγει σήμερα, Σάββατο, στον εμπορικότερο δρόμο της χώρας, στην οδό Ερμού 46. Σε έναν χώρο 3.000 τ.μ. θα φιλοξενήσει τη μεγάλη γκάμα προϊόντων: ένδυση για τον άνδρα και τη γυναίκα, αξεσουάρ, κοσμήματα, τσάντες και υποδήματα. Οπως αναφέρει ο κ. Δούκας, «είμαστε βέβαιοι ότι η άφιξη της Forever 21 στην Ελλάδα θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός - τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικότητας όσο και στον χώρο της μόδας. Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στη λειτουργία του καταστήματος στην Αθήνα, ενώ παράλληλα εξετάζουμε περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Forever 21 δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Αυτό που δεν είναι γνωστό αναφορικά με την εταιρεία είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό βραχίονα της δραστηριότητάς της σε όλη την Ευρώπη λόγω της άρτιας αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά και των ευκαιριών που υπάρχουν μετά την είσοδο της κινεζικής COSCO. Για ποιον λόγο όμως η ομάδα του κ. Δούκα επενδύει στην Ελλάδα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία; «Η ένδυση αποτελεί έναν από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Η τάση αυτή ωστόσο δείχνει να αντιστρέφεται. Οχι με ταχείς ρυθμούς, αλλά η κατανάλωση φαίνεται πλέον να περνά σε μια περίοδο συντηρητικής ανάκαμψης. Αυτό δίνει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά της ένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η παρουσία της Forever 21 στην Ελλάδα όχι μόνο συνάδει με τις νέες συνθήκες της ελληνικής αγοράς, αλλά παράλληλα προωθεί ένα νέο σύγχρονο μοντέλο ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του καταναλωτή. Ενα μοντέλο που βασίζεται στη δυνατότητα της Forever 21 να παρέχει σε σταθερή βάση τις τελευταίες τάσεις της μόδας, ποιοτικό προϊόν και σύγχρονο service σε επωφελείς τιμές», απαντά.

Αναδημοσίευση από το «Business Stories» (26/03/2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα