Ζητούν ελέγχους για τα 243 κατ' εξαίρεση εφάπαξ

Νέες διαστάσεις παίρνει το θέμα της κατ' εξαίρεση χορήγησης 243 εφάπαξ σε δικαιούχους, κατ' εφαρμογή της διευκόλυνσης που επιτρέπει ο νόμος Κατρούγκαλου και με προσωπική απόφαση -όπως έχει καταχωρηθεί εγγράφως από διοικητικό στέλεχος του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων- του προέδρου του ασφαλιστικού φορέα Γεράσιμου Φραγκισκάτου.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», πολίτες έχουν ήδη προσφύγει στον ειδικό γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ζητώντας εξονυχιστικούς ελέγχους για να πληροφορηθούν με ποιον

τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις τα συγκεκριμένα 243 φυσικά πρόσωπα πήραν τα εφάπαξ τους, σε μια περίοδο που δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα εφάπαξ από τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με καταγγελία του θιγόμενου Γ.Κ., που είναι στη διάθεσή μας, αλλά και, όπως έχουμε πληροφορηθεί, από άλλες περιπτώσεις, ζητείται η διενέργεια ελέγχων για να διαφανεί κατά πόσο οι περιπτώσεις που εξαιρέθηκαν έχρηζαν όντως μιας τόσο ευνοϊκής μεταχείρισης ή υπερκεράστηκαν άλλες σοβαρότερες περιπτώσεις στο πλαίσιο ενδεχόμενης ευνοιοκρατικής στάσης του Δ.Σ. του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οπως αναφέρεται σε υπόμνημα θιγόμενου ο οποίος είχε καταθέσει τα χαρτιά του από τις 13/1/2015, λόγω αναπηρίας (και ο ίδιος είχε υποβάλει αίτηση επίσπευσης καταβολής), η δική του περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκε στα 243 επίμαχα εφάπαξ. «Ζητώ να ελεγχθεί εξονυχιστικά το όλο θέμα και κυρίως αν ήταν σύννομη η σχετική απόφαση του προέδρου του Δ.Σ. αφού ουδέποτε συστήθηκαν οι δύο τριμελείς επιτροπές και, αντ' αυτού, προσωπικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. έδωσε εντολή σε συγκεκριμένο υπάλληλο να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερους προς εξέταση φακέλους. Δεύτερον, θέλω να μάθω αν εφαρμόστηκε η απόφαση του Δ.Σ. με τη σύμφωνη γνώμη της κυβερνητικής επιτρόπου για επίσπευση των εφάπαξ προσώπων που έχουν αποδεδειγμένα αναπηρία 80% και άνω, καθώς και σε άτομα με σοβαρούς λόγους. Επίσης ρωτώ αν όλοι όσοι έλαβαν κατ' εξαίρεση εφάπαξ είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και κυρίως αν είχαν εκδοθεί οι συνταξιοδοτικές πράξεις της κύριας σύνταξής τους από το Ταμείο ασφάλισής τους, προϋπόθεση που είναι απαραίτητη για τη χορήγηση εφάπαξ», ανέφερε.

Την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, πάντως, η διοίκηση του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων αντί να δώσει απαντήσεις για το ποια πρόσωπα πήραν το εφάπαξ τους, κάλεσε σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να πληροφορηθεί από πού υπήρξαν οι διαρροές για τα δημοσιεύματα του «Πρώτου Θέματος». Μάλιστα με το θέμα ασχολήθηκε προσωπικά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος επιδιώκοντας να αποδώσει ευθύνες, μολονότι δεν φαίνεται να υπήρξαν στοιχεία. Σύμφωνα με στέλεχος του Ταμείου που κλήθηκε στην ΕΔΕ, υπήρξε σαφής προειδοποίηση να «διακοπούν οι επαφές με τα ΜΜΕ», καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω δημοσιοποίηση τέτοιων θεμάτων θα θεωρηθεί casus belli.

Προσπάθεια να δοθούν τα εφάπαξ

Πάντως η κυβέρνηση, υπό την πίεση του θέματος που έχει ανακύψει και φυσικά μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν εξαιτίας της χορήγησης των εν λόγω εφάπαξ, ήδη έχει δώσει εντολή να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε περίπου 25.000 εξ αυτών να πληρωθούν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται και πάλι για εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, αν και, όπως πληροφορούμαστε, δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτή τη φάση αιτούντες επίσπευση - και αυτό λόγω του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση. Επίσης, να τονίσουμε ότι αιτήσεις επίσπευσης έχουν κατατεθεί ακόμα και για περιόδους όπως το 2013 ή το 2014, με αποτέλεσμα άνθρωποι με μεγάλα προβλήματα υγείας να μην έχουν καμία πρόσβαση σε χρήματα απολύτως αναγκαία για τους ίδιους.

Αναδημοσίευση από τα «Business Stories» (26/03/2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα