Fitch: Ανάπτυξη 1,5% στην Ευρωζώνη το 2016 χάρη στην αυξημένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ευρωζώνη το 2016 ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λόγω της αυξημένης νέας χρηματοδότησης η οποία, όπως εκτιμά, ο οίκος μπορεί να οδηγήσει σε πιστωτική ανάπτυξη.

Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ έχει στηρίξει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜμΕ.

Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επωφεληθεί εάν οι τράπεζες είναι σε θέση να διατηρούν μια μεγαλύτερη ροή πίστωσης στις επιχειρήσεις, αναφέρει η Fitch.

Η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης έχει αυξηθεί από το β΄ τρίμηνο του 2015. Οι τριμηνιαίες τάσεις είναι ασταθείς αλλά οι τράπεζες αναμένουν ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί στο β΄ τρίμηνο του 2016.

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι η βασική αιτία βελτίωσης των συνθηκών δανεισμού, αλλά οι τράπεζες επισημαίνουν ακόμη μια μικρή αύξηση στην ανοχή ρίσκου.

Το κόστος των δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις μειώνονται πιο πολύ από εκείνο προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. "Κατά την άποψη μας, οι τράπεζες της ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικές για την αύξηση του δανεισμού προς τις ΜΜΕ, εξαιτίας του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος. Συνεχίζουν να αποτιμούν τον κίνδυνο με προσοχή και τα χαμηλότερα επιτόκια είναι μόνο διαθέσιμα για τα καλύτερα ρίσκα, ενώ οι συνθήκες δανεισμού για πιο ριψοκίνδυνους οφειλέτες δεν έχουν χαλαρώσει".

Keywords
Τυχαία Θέματα