Κομισιόν : «Δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα αλλά ...μπορούμε να τα συζητήσουμε»

Στη χθεσινή δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την οποία γνωστοποιούσε ότι η Κομισιόν δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαία έκτακτα μέτρα αλλά θα μπορούσε να τα συζητήσει – σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση - εφόσον το ΔΝΤ εκτιμά ότι μπορούν να προσφέρουν διέξοδο στην κρίση, παρέπεμψε σήμερα η εκπρ. Τύπου επί οικονομικών θεμάτων της Κομισιόν Άννικα Μπρέιντχαρτ κληθείσα να σχολιάσει τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα

στην Ελλάδα το 2015.

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο η βελτιωμένη εικόνα του πρωτογενούς πλεονάσματος θα οδηγήσει σε κάποια αλλαγή στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελληνική κυβέρνηση, η κα Μπρέιντχαρτ τόνισε πως οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πως οι απόψεις του Προέδρου Γιούνκερ για το ζήτημα αποτυπώνονται σε συνέντευξη που έδωσε πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα, εξαιρουμένης της επιβάρυνσης για τις τράπεζες, είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% ενώ το ΔΝΤ επέμενε για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα κατέγραψε παράλληλα το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα -7,2% μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υψηλότερο χρέος, στο 176,9% επί του ΑΕΠ, με την Ιταλία να ακολουθεί με 132.7% επί του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανέρχεται στο 108,9% του ΑΕΠ.

Το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2015 έφτασε τα 311.5 δισ. ευρώ (176.9% επί του ΑΕΠ) από 319.7 δισ. ευρώ (180.1% επί του ΑΕΠ) το προηγούμενο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα