FT: Προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πατάξει τις ελληνικές ανεξάρτητες αρχές;

«Ελλάδα: Η ανεξαρτησία υπό αμφισβήτηση;». Με αυτόν τον τρόπο τιτλοφορούν ανάλυσή τους οι «Financial Times» - την οποία υπογράφουν οι Jim Brunsden και Kerin Hope- αναφερόμενοι, όμως, όχι στην ανεξαρτησία της χώρας αλλά στο κατά πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ως βασικό της στόχο να πατάξει την ελευθερία των ανεξάρτητων αρχών που λειτουργούν στη χώρα. Μάλιστα στον «πλάγιο τίτλο» του κειμένου, θέτουν ένα ακόμη ερώτημα «Ο ΣΥΡΙΖΑ

επιτίθεται στις ανεξάρτητες αρχές ή ανατρέπει το κατεστημένα συμφέροντα;».

Στο άρθρο οι δύο δημοσιογράφοι αποφεύγουν, σαφώς, να αποκαλύψουν τις προσωπικές τους απόψεις, αλλά παραθέτουν μία σειρά γεγονότων τα οποία «δείχνουν» κόντρα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και ορισμένων ανεξάρτητων αρχών.

Πρώτη εξ αυτών η Τράπεζα της Ελλάδας, με εκτενή αναφορά στην «επιδρομή», παρουσία εισαγγελέα, στο γραφείο της κυρίας Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του προέδρου της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα. Στο άρθρο φιλοξενούνται τόσο οι απόψεις της κυρίας Νικολοπούλου, η οποία τονίζει ότι η έρευνα είχε ως στόχο να πλήξει τον σύζυγό της και μάλιστα σε μία εποχή που γίνονταν η αλλαγή στην ηγεσία της Attica Bank, μίας τράπεζας που είχε στενές.... σχέσεις δανεισμού με τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος θεωρείται «άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ» και η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να αναλάβει τη διοίκησή της ο κύριος Θεόδωρος Πανταλάκης.

Η δεύτερη κόντρα – πάντα κατά τους «Financial Times» - είναι μεταξύ της κυβέρνησης και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά την διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ ότι ο περίφημος «Νόμος Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες δεν συνάδει με το Σύνταγμα. Ως γνωστό η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση αλλά θα την εφαρμόσει, ως οφείλει.

Πάντως οι δύο αρθρογράφοι φροντίζουν να προσθέσουν ότι η νυν κυβέρνηση δεν είναι η μόνη που έχει δημιουργήσει «ανησυχίες στις ευρωπαϊκές αρχές» για το κατά πόσο σέβεται την ανεξαρτησία συγκεκριμένων θεσμών και ινστιτούτων, καθώς φέρουν ως παράδειγμα την περίπτωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίου Ανδρέα Γεωργίου.

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα των «Financial Times»; Ότι η κυβέρνηση, εάν ισχύουν οι κατηγορίες εναντίον της ότι θέλει να πατάξει τις ανεξάρτητες αρχές δεν τα έχει καταφέρει, αφού ο κ. Στουρνάρας παραμένει πρόεδρος της ΤτΕ, ο «Νόμος Παππά» δεν ισχύει, ενώ ο κ. Πανταλάκης τελικώς ανέλαβε τα ηνία της Attica Bank...

Keywords
Τυχαία Θέματα