Κασσιόπη: Η επένδυση που άργησε 4 χρόνια παρά κάτι μέρες

Ήταν η τελευταία ημέρα του πρώτου μήνα του 2013.

Στην Αθήνα, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Κολοκοτρώνη η διοίκηση του πανευτυχής έδινε στη δημοσιότητα ένα δελτίο τύπου: «Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα», έλεγε το δελτίο.

Από τότε πέρασαν μήνες και οι μήνες έγιναν χρόνια... Οι επιτροπές κατοίκων, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο πάντα πρόθυμος ακτιβιστής ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί άλλοι μπλόκαραν κάθε διαδικασία, τρέχοντας

την επένδυση και τους επενδυτές στα δικαστήρια.

Μόλις σήμερα έπεσαν οι τελικές υπογραφές και ξεμπλόκαρε η επένδυση που κόντευε να στοιχειώσει.

Τότε, τον Ιανουάριο του 2013, η διοίκηση μέσα στην χαρά δήλωνε πως «αποδέχτηκε τη δεσµευτική οικονοµική προσφορά της NCH Capital για την απόκτηση του 100% των µετοχών Ανώνυµης Εταιρίας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το ΤΑΙΠΕ∆ θα µεταβιβάσει το δικαίωµα της επιφάνειας του ακινήτου για περίοδο 99 ετών.

Πρόκειται για την πρώτη άµεση 100% διεθνή επένδυση σε δηµόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 23 εκ. ευρώ αφορούν στο οικονοµικό αντάλλαγµα για την απόκτηση του δικαιώµατος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκ. ευρώ αφορούν στη πιθανή συµµετοχή του ΤΑΙΠΕ∆ στην µελλοντική υπεραξία του ακινήτου µετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκ. Ευρώ εκτιµάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η επένδυση αυτή αναµένεται να δηµιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή κατά την περίοδο κατασκευής του ακινήτου. Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τµ, εκ των οποίων άνω των 320.000 τµ θα παραµείνουν προσβάσιµα στο ευρύ κοινό και στην υπόλοιπη έκταση, ο επενδυτής θα έχει το δικαίωµα να αξιοποιήσει περίπου 36.000 τµ για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Τονίζεται, ότι η γη παραµένει στην κυριότητα του Ελληνικού ∆ηµοσίου, καθώς η αξιοποίηση θα πραγµατοποιηθεί µε τον θεσµό της επιφάνειας».

Κοντά λοιπόν στα 4 χρόνια άργησε μια επένδυση που θα έδινε αξία στη περιοχή, θέσεις εργασία και εισοδήματα αλλά και εισροή κεφαλαίων (πραγματικών κεφαλαίων) από το εξωτερικό. Σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ – δικαίως- πανηγυρίζει για τις υπογραφές που έπεσαν. Ευτυχώς δεν έχουν απέναντι τους τις Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ από το νησί των Φαιάκων. Ελπίζω να τους έχουν ενημερώσει δεόντως και να μην χρειασθεί να στείλει μια από τις γνωστές επιστολές του ο καθηγητής Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία

Σήμερα υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της NCH η μεταβίβαση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.», η οποία είχε συσταθεί από το Ταμείο για το σκοπό της αξιοποίησης του ανωτέρω ακινήτου και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος ύψους 10 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε πλειοδοτήσει η σύμπραξη των εταιριών με τις επωνυμίες «NCH New Europe Property Fund II L.P.» και «NCH Balkan Fund L.P.». Η κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος του Ταμείου και ο κ. Ανδρέας Σάντης για λογαριασμό του πλειοδότη, υπέγραψαν την πώληση των μετοχών της εταιρείας ειδικού σκοπού. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Keywords
Τυχαία Θέματα