Ericsson: Οι σκληρές αποφάσεις του νέου CEO

Ο Borje Ekholm είναι το νέο ισχυρό πρόσωπο της Ericsson, που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την αναμόρφωση του σουηδικού κολοσσού. Ο Ekholm είναι αντιμέτωπος με σκληρές αποφάσεις που θα αφορούν το προσωπικό, τους όρους ανταγωνισμού και τη διαχείριση του ισολογισμού και από τη νέα του θέση, ο πρώην επικεφαλής της Investor AB, θα δοκιμαστεί στο κατά πόσον μπορεί να τα καταφέρει μετά από ένα ταραχώδες 2016.

Ο Ekholm, εδώ και καιρό μέλος του ΔΣ

της Ericsson, αναλαμβάνει και επίσημα τα ηνία από σήμερα Δευτέρα. Το 2016 η μετοχή της εταιρείας έκανε «βουτιά» 35% εν μέσω μιας απότομης πτώσης στα έσοδα, αλλά και σε ένα περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού από Κινέζους ανταγωνιστές, συρρίκνωσης των δαπανών και μεγάλης πτώσης των επενδύσεων στον τομέα ασύρματων δικτύων τέταρτης γενιάς.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Ericsson, η σουγηική Industrivarden AB και η Investor, απέσυραν τη στήριξή τους από τον πρώην CEO, Hans Vestberg, και τον εξανάγκασαν σε παραίτηση, καθώς απέτυχε να προβλέψει την καθοδική πορεία της περσινής χρονιάς, έχασε τους οικονομικούς στόχους και αντέδρασε πολύ αργά σε μια αγορά που κατέρρεε.

Από τότε, είχε αναλάβει το τιμόνι ένας υπηρεσιακός CEO, ο οποίος προσπάθησε να αντιστρέψει το κλίμα με περικοπή θέσεων εργασίας, αλλά ανεπαρκή στρατηγική. Για τον λόγο αυτό, οι επενδυτές στράφηκαν στον Ekholm, ο οποίος διατελούσε επί 10 έτη επικεφαλής της επενδυτικής Investor. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η μετοχή της εταιρείας είχε απόδοση περίπου 300%.

«Πρώτα και κύρια, θα πρέπει να ξαναχτίσει την αξιοπιστία της εταιρείας», αναφέρει ο Neil Campling, επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στη Northern Trust Securities. «Θα πρέπει να το κάνει αυτό βάζοντας στο τραπέζι μια καθαρή στρατηγική και ξεκάθαρους οικονομικούς στόχους και να πετύχει τους στόχους αυτούς».

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ekholm είχε πει ότι η εταιρεία πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τις δαπάνες, ενώ θα πρέπει να μετατοπίσει τους πόρους από κάποιους τομείς σε κάποιους άλλους. Ωστόσο δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες. Όπως έγινε γνωστό, δεν θα προβεί σε σχόλια μέχρι τις ανακοινώσεις της Ericsson για τα κέρδη δ' τριμήνου στις 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας.

Πώς τα κατάφερε τόσο καλά στην Investor; Αναδιοργάνωσε το χαρτοφυλάκιο με μη εισηγμένες εταιρείες που της ανήκαν εξ ολοκλήρου και οι οποίες βοήθησαν τη μετοχή να τριπλασιάσει την τιμή της.

Κάποιοι επενδυτές, ωστόσο, προτιμούσαν να αναλάβει επικεφαλής, κάποιο καινούργιο, εκτός Ericsson, πρόσωπο.

«Αν είμαι καλός σε κάτι είναι αυτό: να φτιάχνω πλάνο όχι για τα πρώτα τρία τρίμηνα, αλλά για ορίζοντα πενταετίας ή δεκαετίας», είχε πει ο ίδιος ο 54χρονος Ekholm, σε συνέντευξή του. «Το να το βάζω αυτό σε εφαρμογή και να το πραγματοποιώ, αυτή είναι η δύναμή μου και νομίζω ότι μπορώ να το κάνω και στην Ericsson».
Πρώτη του δουλειά, σημειώνει το Bloomberg, θα είναι η εκτίμηση των δαπανών της Eiricsson, η προσφορά προϊόντων και η θέση της στον ανταγωνισμό.

Και θα χρειαστεί σίγουρα τις σωστές αποφάσεις και κινήσεις για να αντεπεξέλθει έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών της από την Κίνα, της ZTE και της Huawei Technologies, που ενδέχεται να γίνουν πιο ανταγωνιστικές χτυπώντας συμβόλαια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδύσεις στην Κίνα σημειώνουν επιβράδυνση.

Για το το δ' τρίμηνο η Ericsson προβλέπεται ότι θα ανακοινώσει μείωση πωλήσεων περί το 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σε ό,τι αφορά για τη διανομή μερίσματος, ο Ekholm είχε πει από τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα εξαρτηθεί από το πόσα κεφάλια χρειάζονται για τη νέα στρατηγική που θα χαράξει η Ericsson.

Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι η δυνατότητα για επιπλέον υποβαθμίσεις «μπορεί να είναι δευτερεύουσας σημασίας» δεδομένης της κατάστασης της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα