Eletson: Κοινοπραξία με δανέζικη εταιρεία στα LPG

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Μία από τις αμιγώς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, η Eletson, στην αυγή της έκτης δεκαετίας από την ίδρυσή της, συνεχίζει να κινείται δραστήρια στην παγκόσμια σκακιέρα της ναυτιλίας και ειδικότερα στον κλάδο της μεταφοράς υγραερίου. Στην κεντρ. φωτογραφία η δεύτερη γενιά της εταιρείας: Κωστής Χατζηελευθεριάδης, Βασίλης Κέρτσικωφ, Λασκαρίνα Καρασταμάτη, Κωστής Κέρτσικωφ και Βασίλης Χατζηελευθεριάδης.

Η

εταιρεία, με έδρα τον Πειραιά, που έχει υψωμένη την ελληνική σημαία και στα 33 πλοία του στόλου της, τα οποία είναι επανδρωμένα με Ελληνες ναυτικούς, ήρθε σε συμφωνία μέσω της θυγατρικής της Eletson Gas με τη δανέζικων συμφερόντων Evergas και δημιούργησαν κοινοπραξία που θα διαχειρίζεται αρχικά 19 πλοία LPG (Liquefied Petroleum Gas) τα οποία μεταφέρουν αέριο πετρελαίου από μείγμα προπανίου και βουτανίου σε υγρή μορφή ή αιθυλένιο.

Οι Δανοί βάζουν αρχικά δέκα πλοία και οι Ελληνες εννέα, με προοπτική να αυξήσουν τη δύναμή τους σε αυτό το pool. Η συνδιαχείριση του στόλου ξεκίνησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. «Είναι σχεδόν ολόιδιου τύπου πλοία. Πρόκειται για εμπορική συμφωνία. Οι δύο εταιρείες θα κινούνται από κοινού, ανά τον κόσμο για να κλείνουν ναυλοσύμφωνα προσφέροντας έναν δυνατό και ανταγωνιστικό στόλο», επεσήμαναν στο «business stories» κύκλοι της αγοράς. Κάθε εταιρεία θα διαχειρίζεται τα δικά της πλοία από την έδρα της, θα ακολουθείται κοινή εμπορική πολιτική, ενώ θα υπάρχουν γραφεία, εκτός από τον Πειραιά και την Κοπεγχάγη, που είναι η έδρα της Evergas, σε Λονδίνο και Σιγκαπούρη.

Οσον αφορά την εικόνα της αγοράς του LPG, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι μέτρια αυτή την εποχή, αφού οι χώρες έχουν δημιουργήσει απόθεμα, το οποίο όμως θα τελειώσει και θα ξαναρχίσουν να στοκάρουν ανεβάζοντας την τιμή των ναύλων. Οι ναύλοι για τα πλοία μεγάλης χωρητικότητας κυμαίνονται στα 21.500 δολάρια την ημέρα.
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eletson Gas, Βασίλης Κέρτσικωφ, «για να μπορέσει κάποιος να εξυπηρετήσει σωστά την αγορά πετροχημικών, που έχει καθιερωμένες ρότες και εμπορικές απαιτήσεις, απαιτείται στόλος μεγάλης χωρητικότητας, κάτι που προσφέρουν πλέον οι δύο εταιρείες μέσω της συνδιαχείρισης των 19 πλοίων, παρέχοντας ταυτόχρονα στους πελάτες μας το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών και τη δυνατότητα επιλογής που θέλουν».

Η Eletson Gas έχει στο νερό συνολικά 11 πλοία LPG. Η Evergas ανήκει στην Greenship Gas της Jaccar Holdings και διαχειρίζεται στόλο από 23 πλοία, LPG και LNG (μεταφοράς υγροποιημένου αερίου), τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα νηολόγια της Σιγκαπούρης και της Μάλτας.

Ναυπηγικά προγράμματα

Η Eletson έχει σε εξέλιξη δύο ναυπηγικά προγράμματα. Το πρώτο αφορά την κατασκευή τεσσάρων LPG με option για ένα ακόμη σε ναυπηγεία της Κορέας για λογαριασμό της θυγατρικής της Eletson Gas, η παραλαβή των οποίων θα αρχίσει από το πρώτο τρίμηνο του 2018. Εφόσον η συνεργασία αποδώσει καρπούς, τα τέσσερα αυτά νεότευκτα η Eletson θα τα βάλει στη συνδιαχείριση. Το δεύτερο αφορά τη ναυπήγηση τριών δεξαμενόπλοιων Aframax σε κινεζική γιάρδα με option για ένα ακόμη. Συνολικά έχει επτά πλοία υπό ναυπήγηση και option για δύο ακόμα, τα οποία θα ανεβάσουν τη δύναμη του στόλου της σε 42 κομμάτια με δύο option. «Τα πλοία κατασκευάζονται με τα πιο απαιτητικά στάνταρ. Τα δικά μας», είναι το μότο της Eletson. Ολα τα πλοία του ομίλου είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο παρότι είναι ακριβότερο από τα ξένα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πλοία της είχαν κατά καιρούς και συνεχίζουν να έχουν ονόματα ελληνικών νησιών όπως Αγαθονήσι, Αλκυονίς, Αλόνησσος, Ανάφη, Αγκίστρι, Αντίκερος, Αργυρόνησσος, Φολέγανδρος, Ερεικούσσα, Κανδυλούσα, Καστελόριζο, Κίμωλος, Κίναρος, Μακρόνησος, Μεγαλόνησος, Νίσυρος, Σαλαμίνα, Σέριφος, Σκυροπούλα, Σποράδες, Σταυρονήσι, Στροφάδες, Τέλενδος, Τήλος, Βελοπούλα, Σεριφοπούλα, Φούρνοι, Αντίμηλος, Οθωνοί, Αστυπάλαια κ.ά.

Η είσοδος στο LPG

Η Eletson άρχισε να δραστηριοποιείται στον κλάδο μεταφοράς υγραερίου το 2009. Tη χρονιά εκείνη παρέλαβε το πρώτο της νεότευκτο LPG carrier, το οποίο ονομάστηκε «Anafi». Το πλοίο ναυπηγήθηκε στα Hyundai Mipo Dockyards (HMD) της Κορέας και ήταν το πρώτο από τα τέσσερα LPG που ναυπήγησε με βάση την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς.

«Η παραγγελία και η παραλαβή των πρώτων LPG αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που η Eletson βλέπει τις επενδύσεις. Με προσεκτικό και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό που στέφθηκε με επιτυχία, καθώς πλέον διαχειριζόμαστε 11 LPG βαπόρια με Ελληνες αξιωματικούς», λέει ο Βασίλης Κέρτσικωφ.

Η εταιρεία έκανε αισθητή την παρουσία της μετά το 2013, χρονιά κατά την οποία προχώρησε σε κοινοπραξία με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Blackstone και πιο συγκεκριμένα με το fund της, Blackstone Tactical Opportunities, για την ίδρυση της Eletson Gas, με στόλο από πλοία LPG. Το fund ελέγχει το 40%, ενώ το μάνατζμεντ και την τεχνική διαχείριση της Eletson Gas έχει η μητρική εταιρεία Eletson Holdings Inc.

Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία ελέγχει το 60%. Σε χρονικές περιόδους όπως αυτές που ζούμε, όπου το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η Eletsοn διατηρώντας την ελληνικότητά της στέλνει το μήνυμα ότι οι Ελληνες μπορούν να κάνουν επιχειρηματικό πρωταθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο επενδύοντας σε ναυπηγήσεις πλοίων και συνάπτοντας στρατηγικής σημασίας συμφωνίες. Εχει ως διαχρονικό στόχο τη συνεχή ανανέωση του στόλου της με σύγχρονα πλοία που εγγυώνται τόσο την αποτελεσματική μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων και φυσικού αερίου όσο και την παροχή της υψηλότερης δυνατής ασφάλειας στα πληρώματά της, στα φορτία και στο φυσικό περιβάλλον. Η ναυτιλιακή εταιρεία των οικογενειών Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη, Κέρτσικωφ περνάει με επιτυχία από γενιά σε γενιά, έχοντας πάντοτε ως έδρα της το λιμάνι του Πειραιά. Οι ιδρυτές της, τέσσερις καπετάνιοι του εμπορικού ναυτικού, ο Απόστολος Χατζηελευθεριάδης, ο αδελφός του Γρηγόρης και οι γαμπροί τους Ερρίκος Κέρτσικωφ και Ιωάννης Καρασταμάτης είχαν ένα σύνθημα που ακολουθεί και τις νεότερες γενιές: «Τα όρια της Eletson είναι τα όρια του κόσμου».

Το ξεκίνημα

Το πρώτο πλοίο που αγοράζουν οι τέσσερις νεαροί καπεταναίοι είναι το φορτηγό «Μαρία Τ» το 1966, τη χρονιά που ιδρύουν την Eletson. Το 1969 αποκτούν το πρώτο δεξαμενόπλοιο, το «Evi T», χωρητικότητας 15.900 τόνων.

Το 1981 πραγματοποιούν στροφή στη στρατηγική τους αγοράζοντας μαζικά επτά δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων, χωρητικότητας 30.000 τόνων, ναυπηγημένα τη δεκαετία του ’70. Παίζοντας στη spot αγορά, δηλαδή στην ελεύθερη αγορά όπου ναύλωναν ανά ταξίδι τα πλοία και όχι μακροχρόνια, εκτοξεύουν τα κέρδη τους. Τα πλοία αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εταιρείας και στην εγκαθίδρυσή της στον χώρο της μεταφοράς των προϊόντων πετρελαίου. Είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν μεικτό στόλο που αποτελούνταν από μικρά δεξαμενόπλοια και φορτηγά.

Το 1983 η εταιρεία ανοίγει γραφεία στο Λονδίνο και δύο χρόνια αργότερα συστήνεται η Eletson Holdings με γραφεία στη Νέα Υόρκη. Το άνοιγμα των γραφείων στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ήταν κινήσεις ιδιαίτερα σημαντικές και πρωτοποριακές γιατί επέτρεψαν στην εταιρεία να παρακολουθεί πολύ καλά τον παλμό της αγοράς, ενώ βοήθησε να κτίσει το όνομά της στο εξωτερικό. Εταιρεία πρωτοπόρα σε ιδέες, με όραμα και αίσθηση της αγοράς, ξεκινά από το 1986 να ναυπηγεί δεξαμενόπλοια διπλού τοιχώματος, τέσσερα ολόκληρα χρόνια προτού οι ΗΠΑ επιβάλλουν αυτού του τύπου πλοία για τα λιμάνια τους νομοθετώντας την Οil Pollution Act 1990. Είναι μάλιστα από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που είχε στόλο με πλοία διπλού τοιχώματος.

Το γεγονός αυτό βοηθά την Eletson να γίνει δεκτή από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα τη δεκαετία του ’90. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, μάλιστα, ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία κτίζει πλοίο σε αμερικανικό ναυπηγείο. Μέσα στη δεκαετία του ’90 η εταιρεία χρηματοδότησε το ναυπηγικό της πρόγραμμα με κεφάλαια ύψους 140 εκατ. δολαρίων, τα οποία άντλησε από την έκδοση ομολόγων και δημόσιες εγγραφές στις κεφαλαιαγορές της Αμερικής.

Η παρουσία της έγινε πολύ πιο έντονη από το 1992 και μετά, με την παραλαβή του «Αλκυονίς», που ήταν το πρώτο διπλού τοιχώματος panamax, το οποίο σηματοδότησε την κυριαρχία της Eletson στη συγκεκριμένη αγορά τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία εστίασε στην καινοτομία, τόλμησε και βγήκε κερδισμένη αφού πήρε κεφάλι στον ανταγωνισμό.

Η φιλοσοφία των ανθρώπων που διοικούν την Eletson περικλείεται στις εξής φράσεις:

■ «Η επιτυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία δεν έρχεται κατά τύχη».
■ «Είμαστε αφοσιωμένοι στην ποιότητα και στα θέλω των πελατών και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας όλα αυτά τα χρόνια».
■ «Η αφοσίωσή μας στα υψηλότερα στάνταρ είναι δυνατότερη από ποτέ».
■ «Προσλαμβάνουμε άτομα με υψηλή κατάρτιση και επενδύουμε στην επαγγελματική τους ανάπτυξη σε σταθερή βάση».
■ «Πολιτική μας είναι να διαχειριζόμαστε νεαρής ηλικίας στόλο».
■ «Εφαρμόζουμε συνεχώς όλο και αυστηρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος».

Αναδημοσίευση από το Business Stories της 5ης Φεβρουαρίου

Keywords
εταιρεία, lpg, lpg, εταιρεία, αμιγώς, υγραεριο, πειραιας, gas, πετρελαιο, pool, business, lng, φολέγανδρος, φούρνοι, hyundai, τραπεζες, fund, tactical, νέα, ηπα, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, χωρες, φολέγανδρος, αγκιστρι, αστυπαλαια, αυγη, εδρα, εμπορικη, ηπα, λονδινο, νισυρος, ονοματα, προγραμμα, σαλαμινα, σεριφος, φρασεις, φωτογραφια, hyundai, lng, αγορα, αμιγώς, αναφη, αφοσίωση, γεγονος, γινει, γραφεια, γρηγορης, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, εγινε, εγγραφες, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, επτα, επιτυχια, ερχεται, ιδεες, ιδρυση, εικονα, καστελοριζο, κοπεγχαγη, μυστικο, μορφη, μοτο, νεα υορκη, νερο, νηολογιο, ονομα, ορια, οραμα, περιβαλλον, ποιοτητα, πλοια, πλοιο, προγραμματα, ρολο, συγκεκριμενα, σιγκαπουρη, τιμη, τηλος, υψηλη, φυσικο, φούρνοι, φορα, φορτηγα, ιωαννης, ανηκει, business, εννεα, ερρικος, fund, gas, ιδιαιτερα, pool, σημαια, tactical, ταξιδι, τραπεζα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα