ESM: Η Ελλάδα αποπλήρωσε ομόλογο 2 δισ. ευρώ

Την αποπληρωμή ελληνικού κρατικού ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Το συγκεκριμένο ομόλογο εκδόθηκε το 2015 και αφορούσε την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

«Η εξέλιξη αυτή, καταδεικνύει πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος» σχολίασε ο επικεφαλής του ESM,

Κλάους Ρέγκλινγκ. Αποτελεί επίσης - συνέχισε - μία ένδειξη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου συνεχίζεται κανονικά.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος» δεσμεύτηκε παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι η αποπληρωμή δεν επηρεάζει την εν εξελίξει εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, ο ESM εκταμίευσε 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνική τραπεζών. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε αυτά τα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιήσει την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς. Ένας όρος για την έγκριση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής ήταν η πώληση της θυγατρικής Finansbank και η χρήση των εσόδων για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή πραγματοποιήθηκε μέσω της μεταφοράς των δύο δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προς το ελληνικό δημόσιο, ποσό το οποίο αφορούσε CoCos της Εθνικής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα και όπως τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου: «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοινώνει ότι σε συνέχεια της αποπληρωμής των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (CoCos) ύψους δύο δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ), το Ταμείο πραγματοποίησε ισόποση μεταφορά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το ΤΧΣ, στις 9 Δεκεμβρίου 2015, παρείχε κεφαλαιακή ενίσχυση στην ΕΤΕ, συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και στην αναδοχή Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολόγων (CoCos) ύψους € 2δις με στόχο τη στήριξη των πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Οι θετικές εξελίξεις, κατά τη διάρκεια του 2016, στην υλοποίηση από την ΕΤΕ του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας οδήγησε στην επιτυχή αποπληρωμή της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που παρείχε ΤΧΣ, το οποίο τελικά συνέβαλε στη συνολική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα