PSA: Οι πολιτικές συναντήσεις του Ταβάρες

Με τους ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας συναντάται εντός της εβδομάδας ο ισχυρός άνδρας του ομίλου PSA, με στόχο να προωθήσει τα σχέδιά του για την εξαγορά της Opel και της Vauxhall από τη General Motors.

Την Τετάρτη το πρωί, ο Κάρλος Ταβάρες θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, ενώ θα δει και τη Βρετανίδα

πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ακόμη η ημερομηνία της συνάντησης αυτής.

Ο CEO της Peugeot έχει ήδη συνομιλήσει με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Μπερνάρ Καζνέβ, από το Σάββατο. Προκειμένου να κερδίσει υποστήριξη για την εξαγορά, η κατασκευάστρια των αυτοκινήτων Peugeot και Citroen θα δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της Opel, ότι θα τιμήσει τις υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ότι θα συνεχίσει να επενδύει και στα τέσσερα γερμανικά εργοστάσιά της μέχρι τουλάχιστον το 2020.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί ηγέτες προσπαθούν να αποτρέψουν την περικοπή θέσεων εργασίας. Τόσο η PSA με έδρα το Παρίσι, όσο και η Opel έχουν χαμηλό περιθώριο κέρδους και είναι κατασκευαστές που απευθύνονται στην ευρεία αγορά. Έχουν παραγωγή σε χώρες με υψηλό εργατικό κόστος και είναι αντιμέτωπες με παρόμοιες προκλήσεις, όπως αυστηρότερα στάνταρντς σε θέματα περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Η αποτίμηση της Opel ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισ. δολ. και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να κλείσουν τη συμφωνία εξαγοράς μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Η μετοχή της PSA σήμερα υποχωρούσε 1,8%, ενώ από τις αρχές της χρονιάς είχε ενισχυθεί κατά 18%. Αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα την ερχόμενη Πέμπτη – πιθανή ημέρα ανακοίνωσης της ολοκλήρωσης του deal με την GM. Ωστόσο, πρόκειται για μια συγχώνευση δύσκολη που μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να καταρρεύσει την τελευταία στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα