EON: Συγκέντρωσε 1,35 δισ. μέσω δημόσιας προσφοράς

Ποσό 1,35 δισ. ευρώ συγκέντρωσε μέσω της πώλησης 200,1 εκατ. μετοχών, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας της Γερμανίας, ΕΟΝ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει το χρέος της κατά σχεδόν 24%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, με την πώληση των μετοχών αύξησε τις συνολικές της μετοχές κατά 10%. Παράλληλα, με το ποσό αυτό σκοπεύει να καλύψει το κόστος της αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τη γερμανική

κυβέρνηση.

Τόσο η ΕΟΝ, όσο και άλλες τρεις εταιρείες ατομικής ενέργειας συμφώνησαν το 2016 να καταβάλουν 23,6 δισ. ευρώ για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων. Οι τελευταίες ενέργειες της ΕΟΝ θα της επιτρέψουν να κλείσει το κενό ύψους 2 δισ. ευρώ μεταξύ του ποσού που έχει ήδη εξοικονομήσει - ενόψει και της εξόδου της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2022 – και του ποσού που χρωστά ως εφάπαξ καταβολή.

«Η συγκέντρωση κεφαλαίων πήγε καλά», αναφέρει ο αναλυτής της Jefferies International, Ahmed Farman. «Μερικώς έλυσε και το πρόβλημα στον ισολογισμό της».

Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΟΝ, σχεδιάζει τη μείωση του καθαρού τη χρέους κατά σχεδόν 24% στα 20 δισ. ευρώ. Η εταιρεία ενδέχεται να δώσει στους επενδυτές μερίσματα ως μετοχές αντί ρευστού , αλλά και να προχωρήσει στην πώληση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων. Το καθαρό τη χρέος αυξήθηκε κατά 21% το 2016, στο επίπεδο – ρεκόρ των 8,45 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα