O αμερικανικός «προστατευτισμός» στο επίκεντρο του G20

Στο Μπάντεν – Μπάντεν της Γερμανίας ξεκινά σήμερα η διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των είκοσι ισχυρότερων κρατών του πλανήτη (G20) σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας, πυροδοτούμενης κυρίως από την ατζέντα του προέδρου των ΗΠΑ, υπό τον τίτλο «Πρώτα η Αμερική».

Η έκδηλη απέχθεια του Αμερικανού προέδρου για την παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων έχει εκφραστεί μέσω της αντίθεσής του για τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ κρατών, αλλά και της απαίτησής του για μείωση των εμπορικών

πλεονασμάτων των χωρών που ηγούνται στον τομέα των εξαγωγών, κατηγορώντας μεταξύ άλλων Γερμανία και Κίνα για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών προς όφελός τους. Οι παραπάνω θέσεις, όπως είναι φυσικό, έχουν σημάνει «καμπανάκια» στο G20.

Μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του Bloomberg, o Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι λύσεις προστατευτισμού, όπως αυτή που ευαγγελίζεται ο Τραμπ, δεν αποτελεί λύση για τα παγκόσμια προβλήματα. Τόνισε δε, πως οι συναντήσεις του G20 αφορούν την από κοινού διαχείριση των πλεονεκτημάτων και των κινδύνων που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως είπε, ο νέος Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Στίβεν Μνούτσιν, θέλει να δείξει ότι οι ΗΠΑ αποτελούν μέρος του G20 και συνεργάζεται με αυτό.

Παράλληλα, τόνισε πως το G20 δεν επεμβαίνει σε θέματα όπως η φορολογία, ενώ επισήμανε πως οι ΗΠΑ είναι ελεύθερες να έχουν το δικό τους κανονιστικό πλαίσιο στο τραπεζικό σύστημα. [Αυτό που θέλουμε, είναι ένα θετικό σήμα για το ελεύθερο εμπόριο από το G20», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σαφής απόσταση ΗΠΑ – Γερμανίας για το ελεύθερο εμπόριο

Αυτό που έγινε, ωστόσο, απόλυτα σαφές, από τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΟΙΚ Γερμανίας και ΗΠΑ, Β. Σόιμπλε και Στ. Μνούτσιν ήταν οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις των δυο χωρών για το ελεύθερο εμπόριο που κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν το G-20. Χθες, εξάλλου, ο Κινέζος πρωθυπουργός Σι Τζινπίνγκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Αγκέλα Μέρκελ, όπου συμφώνησαν να συνεργαστούν για το ελεύθερο εμπόριο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της G-20, δημιουργώντας ισχυρό μέτωπο κατά αμερικανικού προστατευτισμού.

Σε συνέντευξή του ενόψει της συνόδου, ο οικοδεσπότης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι το «ρήγμα» είναι τόσο μεγάλο, ώστε δεν αποκλείεται το κεφάλαιο του εμπορίου να μην περιληφθεί καν στην ατζέντα της συνόδου.

Παρά τις σαφείς διαφωνίες, πάντως, κ. Σόιμπλε και ο Αμερικανός ομόλογός του Στίβεν Μνούτσιν που συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στο Βερολίνο υιοθέτησαν χαμηλούς τόνους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Οι δυο άνδρες χαρακτήρισαν τις συνομιλίες τους «εξαιρετικά εποικοδομητικές», ωστόσο οι διαφορετικές θέσεις ήταν εμφανείς. «Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιθυμεί εμπορικούς πολέμους», είπε ο κ. Μνούτσιν, προσθέτοντας όμως ότι πιστεύει στο «ελεύθερο μεν, δίκαιο δε εμπόριο» και ότι υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες που πρέπει να επανεξεταστούν. Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο διασυνοριακός φόρος είναι μια «επιλογή που εξετάζεται» κι ότι ο ίδιος βλέπει την Ευρώπη ως «κοινό μπλοκ και ως ξεχωριστές χώρες σε θέματα εμπορίου». Ο κ. Σόιμπλε από την πλευρά του σημείωσε ότι «υπήρξε ανοιχτή συζήτηση τόσο για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας όσο και για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες», παραδεχόμενος ότι «δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα στη Σύνοδο της G-20».

Ολες τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν σαφές το αν θα συζητηθεί το θέμα του ελεύθερου εμπορίου και ο αμερικανικός προστατευτισμός. Τα προηγούμενα χρόνια, τέτοιου είδους αναφορές θεωρούνταν δεδομένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα