Dong Energy: Ένα γιγαντιαίο ευρωπαϊκό IPO

Η αρχική δημόσια εγγραφή της Dong Energy αποτελεί το μεγαλύτερο IPO που έγινε φέτος στην Ευρώπη, με τη μετοχή να ενισχύεται έως και 12% στη σημερινή πρώτη της συνεδρίαση, ενώ οι επενδυτές έτρεξαν να αγοράσουν μετοχές του δανέζικου ομίλου κοινής ωφέλειας.

Η εταιρεία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο offshore αιολικό πάρκο του κόσμου και προχώρησε στην πώληση μεριδίου 17,4%, με τιμή

234 κορώνες ανά μετοχή και κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσό των 17,1 δισ. κορωνών (περί των 2,6 δισ. δολαρίων). Βάσει του IPO η αξία κεφαλαιοποίησης έχει φθάσει στα 98,2 δισ. κορώνες.

«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από ιδιώτες όσο και από θεσμικούς επενδυτές», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Claus Hjort Frederiksen και προσθέτει «η Dong Energy διαθέτει, πλέον, μία ισχυρή βάση προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω στον τομέα της πράσινης ενέργειας».

Πάντως το δημόσιο της Δανίας παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος, καθώς διαθέτει μερίδιο που ξεπερνά το 50%, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Goldman Sachs. Η Goldman Sachs αποτελεί έναν από τους μακροχρόνιους επενδυτές της εταιρείας και κατέχει μερίδιο 13,4%, μέσω της New Energy Investment.

Keywords
Τυχαία Θέματα