Deutsche Bank: «Στα πράσα» για καταπάτηση του Κανόνα Volcker

Η γερμανική τράπεζα είναι η πρώτη που καλείται να πληρώσει αδρό πρόστιμο, κατηγορούμενη ότι καταπάτησε τον περίφημο Kανόνα Volcker, ενώ, παράλληλα, καλείται να πληρώσει και για το ότι επέτρεψε σε συναλλαγματικά desks να συνομιλούν online με ανταγωνιστές, πιθανότατα αποκαλύπτοντας θέσεις.

Ο Κανόνας Volcker, που έχει πάρει το όνομά του από τον πρώην Πρόεδρο της Fed, Πολ Βόλκερ, έχει στόχο να προστατεύσει τις

καταθέσεις των πολιτών από τα ριψοκίνδυνα «παιχνίδια» των traders. Απαγορεύει επίσης στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια των καταθέσεων για επενδύσεις σε μετοχές, παράγωγα και άλλα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Επίσης, ο Κανόνας περιορίζει δραστικά τις συμμετοχές των τραπεζών σε hedge funds και private equity funds. Τέτοιου είδους στοιχήματα είχαν κάποτε αποδώσει επικά κέρδη και μπόνους τις χρονιές πριν την κρίση του 2008.

Οι ταυτόχρονες κυρώσεις ανέρχονται σε σχεδόν 157 εκατ. δολ. Η τράπεζα που αυτό τον μήνα συγκέντρωσε 8,5 δισ. δολ. από επενδυτές για την ανακεφαλαιοποίηση , παραδέχτηκε στη Fed τον Μάρτιο του 2016 ότι ακόμα δεν είχε επαρκή συστήματα ώστε να υπάρχει θωράκιση από παραβίαση του Κανόνα Volcker.

Η Fed επέβαλε στη Deutsche Bank πρόστιμο 19,7 εκατ. δολ. για τα κενά αυτά. Για τις συνομιλίες με ανταγωνιστές θα καταβάλει 136,9 εκατ. δολ.

Με τα τελευταία αυτά πρόστιμα οι συνολικές χρεώσεις από τις αρχές του 2008 για δικαστικές υποθέσεις ανέρχονται σε 14,7 δισ. δολ. και αυτό είναι το υψηλότερο ποσό που καταβάλλεται ποτέ ως πρόστιμο από ευρωπαϊκή τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα