Έως τον Φεβρουάριο του 2017 η πώληση του ΑΔΜΗΕ

Της Ελένης Στεργιου

Ασφυκτικά είναι τα χρονοδιαγράμματα έως τον Φεβρουάριο του 2017 για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, ενώ όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή η διαδικασία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ με ποσοστό από 20%-24% θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Ο νόμος προχωρά

στην υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, προβλέποντας ταυτόχρονα ότι το ποσοστό του Δημοσίου δεν μπορεί να πέσει κάτω από 51%.

Αναλυτικά:

δημιουργείται μια εταιρεία συμμετοχών Holding Co στην οποία θα εισφερθεί το 51% και η οποία θα συσταθεί από τη ΔΕΗ με στόχο να εισαχθεί σε οργανωμένη αγορά. Αρχικά μοναδικός μέτοχος της εταιρείας θα είναι η ΔΕΗ και στη συνέχεια οι μέτοχοι της ΔΕΗ.

Ένα ποσοστό 25% θα πουληθεί και θα μεταβιβαστεί με μία ή περισσότερες συναλλαγές μετοχών εκδόσεως της ΑΔΜΗΕ που θα αντιστοιχούν στο 25% της εταιρείας και θα μεταβιβαστούν σε εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο.

Ένα ποσοστό 20% θα μεταβιβαστεί σε στρατηγικό επενδυτή.

Το σχέδιο διαχωρισμού:

Αύξηση κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ με κεφαλαιοποίσηη αποθεματικών, μείωση κεφαλαίου κατά ποσό ίσο που θα προκύψει από την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών της και την καταβολή στη ΔΕΗ του ποσού που θα αποδεσμευθεί από τη μεώιση. Με απόφαση της ΓΣ θα γίνει συμψηφισμός των οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ εξαιρουμένων των οφειλών από τις συναλλαγές στην αγορά ενέργειας.

Τέλος Ιουνίου με απόφαση της ΓΣ της ΔΕΗ εγκρίνεται η πώληση του 25% στην εταιρεία του Δημοσίου, η πώληση του 20% σε στρατηγικό μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού και η σύσταση της εταιρείας συμμετοχών

Μετά τη σύστασή της εταιρείας με απόφαση της ΓΣ της εταιρείας συμμετοχών προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με τη ΔΕΗ να εισφέρει σε είδος στην εταιρεία συμμετοχών τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ

Ο διεθνής διαγωνισμός για το στρατηγικό γίνεται με ευθύνη και επιμέλεια της ΔΕΗ

Με απόφαση της ΓΣ των μετόχων η ΔΕΗ θα εγκρίνει τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου με σκοπό την εις είδος διανομή στους μετόχους της οι οποίοι θα πάρουν μετοχές της εταιρείας συμμετοχών.

Η πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία του Δημοσίου και η πώληση του 20% σε στρατηγικό διενεργείται από τη ΔΕΗ.

Το ανώτατο καταληκτικό ποσοστό του στρατηγικού επενδυτή είναι 24% και η πώληση θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Η δημόσια διεθνής πρόσκληση από τη ΔΕΗ θα εκδοθεί σε ένα μήνα από τη διενέργεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ενώ σε 5 μήνες θα έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής που πρέπει να είναι πιστοποιημένος διαχειριστής συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Η συμφωνία πώλησης προβλέπεται να υπογραφεί σε 8 μήνες από την πρόσκληση.

Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης τις προβλέψεις για τη δημιουργία της νέας εταιρείας του δημοσίου που θα συσταθεί για να είναι ο βασικός μέτοχος του ΑΔΜΗΕ.

Επίσης η εταιρεία συμμετοχών προβλέπεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα