Cosco: Εξαγοράζει την OOIL με τίμημα 6,3 δισ. δολ.

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Στην εξαγορά της εταιρείας OOCL-OrientOverseasContainerμε έδρα το Χονγκ Κόνγκ έναντι 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προχωράει η Cosco. Ο βασικός μέτοχος της OOIL αποδέχτηκε την προσφορά, μολονότι η πώληση απαιτεί και την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Πρόκειται για μία εξαγορά που θα ενισχύσει κατά πολύ τη μεταφορική δύναμη του στόλου του κινεζικού κολοσσού που θα φθάσει τα 3,1 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, αν υπολογιστούν και τα υπό ναυπήγηση πλοία

και θα τον φέρει σε απόσταση αναπνοής από την MSC με 3,3 εκατομμύρια. Η OOCL, θυγατρική της OOIL είναι η έβδομη μεγαλύτερη ναυτιλιακή γραμμή και κατέχει μερίδιο 3,2% της παγκόσμιας αγοράς.

Η Cosco προσφέρει 10,07 δολάρια ανά μετοχή με premium 38% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της OOIL την περασμένη Παρασκευή.

Η Cosco θα ανέβει στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ξεπερνώντας την γαλλική CMACGM, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία που απέκτησε το 67% του ΟΛΘ. Θα ελέγχει στόλο από 400 πλοία.

Επίσης, η Coscoθα δημιουργήσει σημαντικές οικονομίες κλίμακας που είναι αναγκαίες σε ένα άκρως ανταγωνιστικό κλάδο όπου οι μεγάλοι γίνονται μεγαλύτεροι μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Πλέον έξι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες θα ελέγχουν τα 2.3 τςη αγοράς.

Η Cosco προσφέρει 10,07 διολ/μετοχή με premium 38% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της OOIL την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα