Citi: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες

Θετική αλλά συγκρατημένη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η οπτική της Citigroup για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, μετά από συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις τους χθες στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει σε report του ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος, στο οποίο καταγράφονται τα συμπεράσματα από τις παραπάνω συναντήσεις, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών

είναι ελκυστικές, με δεδομένη και την πτώση περίπου 50% των τιμών τους μετά από τα υψηλά Μαΐου, πορεία η οποία αποδίδεται τόσο στο Brexit όσο και στις ανησυχίες για τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζικών ομίλων.

Πάντως η Citi διατηρεί αμετάβλητη την «ουδέτερη» (neutral) σύστασή της για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον οίκο οι βασικοί οικονομικοί δείκτες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην οικονομία, φέροντας ως παράδειγμα τον δείκτη μεταποίησης, ενώ υπάρχει και πτωτική τάση στην ανεργία.
Αναφέρεται ακόμη στην εκτίμηση του ΣΕΤΕ ότι υπήρξε αύξηση στις αφίξεις τουριστών κατά 7% μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, ενώ υπάρχει αναφορά και στην εκτίμηση της ΤτΕ ότι η επίπτωση από την εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας θα είναι περιορισμένη καθώς οι όποιες δημοσιονομικές αρνητικές συνέπειες θα αντισταθμιστούν από τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ως εκ τούτου αυτές οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές έχουν οδηγήσει σε μείωση του σχηματισμού μικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.

Την ίδια ώρα η Citi βρίσκεται εν αναμονή της δημοσιοποίησης των στόχων των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τους οποίους γνωστοποίησαν σε ΤτΕ και SSM τον Μάιο και αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο.

Ο οίκος πιστεύει ότι μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ 30% και 40% έως το 2019 είναι εφικτός εάν επιτευχθεί ένας συνδυασμός μείωσης χρέους, κατασχέσεων, ρευστοποιήσεων και απεκδύσεων (write-offs).

Εάν οι ελληνικές τράπεζες αναδιαρθρώσουν το 5% των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά τρίμηνο θα χρειαστούν τέσσερα έτη για να ολοκληρώσουν το εν λόγω έργο. Αυτό που ανησυχεί, όμως, τους επενδυτές, τονίζει η Citi είναι μήπως οι ελληνικές τράπεζες μειώσουν τον ρυθμό αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από τη στιγμή μάλιστα που μπορούν να διαγράψουν ορισμένα μη καλυπτόμενα εξ αυτών.

Συνάντηση με ΤτΕ

Παράλληλα στη συνάντηση που είχε η Citi με στελέχη της ΤτΕ αναφέρει ότι εμφανίστηκαν αισιόδοξα σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις έναντι επισφαλειών και ότι εξέφρασαν την εκτίμηση πως οι προβλέψεις για τα NPEs (μη εξυπηρετούμενα «ανοίγματα») είναι επαρκείς, με δεδομένα και τα σκληρά stress tests στα οποία επιβλήθηκαν πέρυσι οι ελληνικές τράπεζες.

Οι προοπτικές

Η Citi εκτιμά, ακόμη, ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν την ικανότητα περαιτέρω βελτίωσης των προ προβλέψεων εσόδων τους, εξαιτίας του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης, το οποίο, όμως, θα εξαρτηθεί και από τον ρυθμό επιστροφής των καταθέσεων.

Ως μεγαλύτερο κίνδυνο για οικονομία και τράπεζες ο όμιλος θεωρεί τα υψηλά επίπεδα φορολόγησης, την αποτυχία επίτευξης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, την πολιτική αστάθεια και φυσικά τα έξωθεν πολιτικά ρίσκα.

Εκτιμά ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς συνεχίζεται η μείωση της στήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνεται αυτή προς τη Νέα Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα