Citi: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ελλάδα... αλλά «βλέπει» ύφεση και το'17

Της Χριστίνας Ρωμηού

Σχολιάζοντας το investor trip στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, όπου πραγματοποιήθηκαν επαφές με τραπεζικά στελέχη, οικονομολόγους και μάνατζερς των εισηγμένων εταρειών Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Μότορ Όιλ και Τιτάν, η Citigroup αναφέρει ότι πλέον η θεώρησή της για την Ελλάδα

είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς, όπως σημειώνει στην έκθεσή της με ημερομηνία 12 Ιουλίου, οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν μια βελτίωση της οικονομίας.

Ενδεικτικά, αναφέρει το PMI που έκανε ριμπάουντ στο 50,4 τον Ιούνιο, την ανεργία που υποχώρησε κάτω από το 24,9% κατά το α' τρίμηνο και τη δημιουργία 76.000 νέων θέσεων εργασίας τον Μάιο, κυρίως στον τουριστικό κλάδο.

Μέχρι εδώ, καλά. Στη συνέχεια όμως, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης, όχι μόνο καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά και το 2017. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,2%, ενώ για το 2017 δίνει ύφεση -3,1%. Αναφέρει πάντως ότι αυτές είναι και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί για το ελληνικό ΑΕΠ.

Η Citi χαρακτηρίζει ως βασικά ρίσκα την οικονομία, φυσικά, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις:

- η οικονομική ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από την πίεση των υψηλότερων φόρων που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης (όπως είναι ο περίφημος «κόφτης»)
- η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και η προσπάθεια θα είναι ακόμα δυσκολότερη λόγω της περαιτέρω εξασθένησης της οικονομίας . Αυτό θα οδηγήσει σε νέες εκλογές ή σε νέο αδιέξοδο. Η τράπεζα θεωρεί πάντως ότι οι εταιρείες εξαγωγικού χαρακτήρα είναι μερικώς θωρακισμένες έναντι των παραπάνω ρίσκων

Keywords
Τυχαία Θέματα