CNBC: Τα 4 γραφήματα που σηματοδοτούν ότι έρχεται νέα οικονομική κρίση

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή του 2008 κρούουν οι αναλυτές, όπως αναφέρει το CNBC, καθώς, όπως λένε, τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία στις αγορές έχουν καταγράψει μεγάλη πτώση από την αρχή του έτους, εν μέσω μάλιστα ανησυχιών για την κινεζική και αμερικανική οικονομία και τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Η Ευρώπη, που μέχρι πρόσφατα, εν μέσω

αυτών των αναταραχών είχε καταφέρει να ξεφύγει, σε σημείο μάλιστα που πολλοί επενδυτές τη θεωρούσαν και ασφαλές «καταφύγιο», μπαίνει πλέον στον... χορό, με πολλούς να εκφράζουν φόβους για την ευρωστία του τραπεζικού κλάδου.

Το CNBC παραθέτει 4 διαγράμματα που αποτυπώνουν τις ανησυχίες αυτές:

Η πορεία του CDS της Deutsche Bank

Η μετοχή της Deutsche Bank έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα τις τελευταίες μέρες εν μέσω ανησυχιών ότι ο γερμανικός κολοσσός δεν θα καταφέρει να παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις του και να αποπληρώσει τα χρέη του. Η ανησυχία αυτή αντικατοπτρίζεται στην τιμή των credit default swaps (CDS) της, η οποία έχει αυξηθεί κατά δυόμισι φορές μέχρι στιγμής το 2016.

Ολιγόλεπτη αναστολή διαπραγμάτευσης της Barclays στη συνεδρίαση της Δευτέρας

Επί οκτώ λεπτά ανεστάλη διαπραγμάτευση της βρετανική επενδυτικής τράπεζας λόγω "υπερβολικών κινήσεων", σύμφωνα με το Reuters.

Μετά την επανέναρξη των συναλλαγών, οι μετοχές της τράπεζας παρέμειναν με απώλειες 5,3%.

Sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο

Από τα ανησυχητικά σημάδια δεν θα μπορούσε να λείπει το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.

Spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών ομολόγων

Τα περιφερειακά spread της ευρωζώνης διευρύνονται και πάλι, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στα μηνύματα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την νομισματική της πολιτική αλλά και για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Τα ομόλογα της περιφέρειας πάντως έχουν καταγράψει σημαντική πτώση τις τελευταίες μέρες ακολουθώντας την πορεία των μετοχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα