Αυτή είναι η νέα πρόταση Κατρούγκαλου προς τους αγρότες

Λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τους αγρότες αναζητά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν εναλλακτική πρόταση για μείωση των εισφορών που θα πληρώνουν οι αγρότες, με αντίστοιχη, όμως, μείωση της εθνικής και ανταποδοτικής, ή της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ.

Καθώς μάλιστα η δυνατότητα επιλογής θα ανήκει στους ίδιους τους αγρότες , στο τελικό πακέτο μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται και η πρόταση για επιμήκυνση

της μεταβατικής περιόδους αύξησης των εισφορών, για αυτούς που θα επιλέξουν τη βασική σύνταξη των 384 ευρώ συν την ανταποδοτική.

Βέβαια η εναλλακτική πρόταση θα πρέπει να κοστολογηθεί και στη συνέχεια να εγκριθεί και από τους δανειστές, πριν δημοσιοποιηθεί, καθώς στο Μνημόνιο προβλέπεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ΟΓΑ στα επίπεδα που βρίσκονται και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Εφόσον η επιλογή είναι χαμηλότερες εισφορές, δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί μια κλίμακα εκπτώσεων στην ασφαλιστική επιβάρυνση, αντίστοιχη πχ με αυτή που έχει προταθεί στους επιστήμονες. Στην περίπτωση που ο αγρότες επιλέξει τις αυξημένες εισφορές, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της μεταβατικής περιόδου που ήδη προβλέπεται από το αρχικό σχέδιο.

Το προσχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή προκειμένου να γνωμοδοτήσει επ' αυτού προβλέπει πως από το 2017 οι εισφορές των αγροτών θα υπολογίζονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα σε ποσοστό 14% το οποίο το 2018 θα γίνει 17% και το 2019 θα διαμορφωθεί στο τελικό 20%. Για το τρέχον έτος οι εισφορές θα αυξηθούν από το 7% στο 10% χωρίς όμως να αλλάξει η βάση υπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η αύξηση να «τραβήξει» έως το 2020 ή το 2021.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο υπουργείο διερευνούν το ενδεχόμενο διατήρησης της αυτονομίας του ΟΓΑ, παρότι εκτιμούν ότι εάν υπάρξει μία εξαίρεση θα αρχίσουν να ζητούν εξαίρεση από την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλα Ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα