Brexit: Ενδείξεις διαλλακτικότητας των δυο μερών, όσο πλησιάζει η έναρξη των συνομιλιών

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρόκειται να ξεκινήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα, κι όμως είναι ήδη εμφανή τα σημάδια κι από τις δυο μεριές, ότι σε βασικούς τομείς των διαπραγματεύσεων, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν.

Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγουν πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ, καθώς οι 27 κυβερνήσεις της Ένωσης ολοκληρώνουν τις τελευταίες προετοιμασίες τους, πριν την έναρξη των συνομιλιώντην οποία τοποθετούν στην εβδομάδα που ξεκινά στις 19 Ιουνίου.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, βέβαια, προς το παρόν μετατόπισε την προσοχή της κοινής γνώμης από το brexit στο νέο μακελειό, ωστόσο η επανέναρξη του προεκλογικού αγώνα, αναμένεται να αναπροσανατολίσει τις προτεραιότητες των Βρετανών και να επαναφέρει στην κορυφή της επικαιρότητας το brexit.

Η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία σχετικά με το ποσό που θα επιβαρυνθεί η Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι από την άλλη, το Λονδίνο θα μπορούσε, όπως δείχνουν οι ενδείξεις, να υποχωρήσει σε ζητήματα όπως ο οικονομικός διακακονισμός της αποχώρησης, το πεδίο δικαιοδοσίας του Ευεωπαϊκού Δικαστηρίου και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι τα επιμέρους θέματα. Κυρίως είναι το ερώτημα εάν θα βρεθεί ένα κοινό έδαφος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ή αν θα χαθεί η προοπτική ενός αληθινά "φιλικού διαζυγίου", πολλώ δε μάλλον ενός μελλοντικού συμφώνου ελευθέρων συναλλαγών. Σε αυτή την περίπτωση, προφανώς ο μεγάλος χαμένος θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα