Σε θετικό έδαφος η Ευρώπη με το βλέμμα σε ΟΠΕΚ και Τραμπ

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών του ΟΠΕΚ που διεξάγονται σήμερα στη Βιέννη καθώς και τις νέες επαφές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που συνεχίζει το πρώτο του επίσημο ταξίδι σε χώρες του εξωτερικού.

Πριν λίγο, ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx600 σημείωνε άνοδο 0,05%, με τους περισσότερους δείκτες και τομείς σε θετικό πρόσημο, μετά τα κέρδη που σημείωσαν οι ασιατικές

μετοχές.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωνε οριακή 0,06%, ο γερμανικός DAX 0,01%, o CAC40 στο Παρίσι 0,26%, ο ΙΒΕΧ35 0,62% και ο FTSE MIB με άνοδο 0,04%.
Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν οι τομείς των κατασκευών και των πρώτων υλών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με άνοδο άνω του 0,3% έκαστος.

Η εταιρεία κατασκευής τούβλων, Wienerberge, σημείωνε νωρίτερα τα μεγαλύτερα κέρτδη με άνοδο 6%. Η BNP Paribas ενισχύεται επίσης μετα΄τη συμφωνία να καταβάλει 350 εκατ. δολάρια για υπόθεση χειραγώγησης συναλλάγματος.

Αναταράξεις σημειώθηκαν ωστόσο στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου εν αναμονή της συνάντησης του ΟΠΕΚ. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένεται να συζητήσουν μια πιθανή παράταση για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου ώστε να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της τιμής του μαύρου χρυσού.

Η βρετανική πετρελαϊκή Petrofac σημείωσε πτώση 15% λόγω των ερευνών που διεξάγονται σχετικά με κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά.

Η επίσης βρετανική εταιρεία συστατικών τροφίμων Tate & Lyle ανακοίνωσε αύξηση 17% στις πωλήσεις της απο την έναρξη του έτους έως και τον Μάρτιο, υποβοηθούμενη από την αδύναμη στερλίνα. Η μετοχή της νωρίτερα σημείωνε πτώση 2,5%.

Οι αγορές σε Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία σήμερα παραμένουν κλειστές λόγω της Ημέρας της Αναλήψεως.

Στο μεταξύ, ο Ντ. Τραμπ συναντάται σήμερα με τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες για τη δική του προσέγγιση σε θέματα άμυνας, εμπορίου και περιβάλλοντος.

Σήμερα, αναμένεται και δημόσιος διάλογος μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τη δημοκρατία, στο Βερολίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα