Bombardier, C: Νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Boeing και Airbus

Η Airbus SE συμφώνησε να αποκτήσει μερίδιο πλειοψηφίας στο πρόγραμμα της σειράς C της Bombardier Inc. και θα ξεκινήσει να κατασκευάζει το αεροσκάφος στις ΗΠΑ, κάνοντας ένα τεχνολογικά προηγμένο αλλά με λίγες πωλήσεις αεροπλάνο να βρεθεί στις πρώτες γραμμές του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου με την Boeing Co.

Χωρίς

να βάλει ούτε μια δεκάρα στο κλείσιμο της συμφωνίας, η Airbus θα πάρει λίγο περισσότερο από το μισό μιας εταιρείας που ελέγχει τη σειρά C. Η εμπειρία του μάρκετινγκ και της παραγωγής στην Ευρώπη ενισχύει τη βιωσιμότητα του ολοκαίνουριου αεροσκάφους, αφού τα περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι το κόστος ανάπτυξης ανάγκασαν τη Bombardier να βασιστεί στην κυβερνητική βοήθεια.

Η συμφωνία τοποθετεί επίσης την Airbus στο εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ του καναδικού κατασκευαστή και της Boeing. Μετά από μια καταγγελία της Boeing ότι η Bombardier πώλησε 75 από τα jets της σειράς C της Delta Air Lines Inc. σε "παράλογα χαμηλές τιμές", η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έπληξε το αεροσκάφος με εισαγωγικούς δασμούς 300% τις τελευταίες εβδομάδες με αποτέλεσμα να ταράξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Bombardier κατασκευάζει τα φτερά του αεροπλάνου.

Σε μια πιθανή προσπάθεια να παρακάμψει τα μεγάλα κόστη, η Airbus θα προσθέσει μια άλλη τελική γραμμή συναρμολόγησης για τη σειρά C στο εργοστάσιό της στο Mobile της Αλαμπάμα. Η εγκατάσταση θα εξυπηρετήσει τους πελάτες των Η.Π.Α. και θα συμπληρώσει την παραγωγή στον Καναδά, σύμφωνα με δήλωση ενός αρμοδίου της εταιρείας αργά τη Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα