Ηνωμένο Βασίλειο: Σε υψηλά 5,5 ετών ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Πολύ πάνω από τον στόχο αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή σε ετήσια βάση, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύοντας τις ενδείξεις για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας τον επόμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία εκτοξεύθηκε σε υψηλά 5,5 ετών τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας ώθηση από το κόστος των τροφίμων και των μεταφορών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2012 και κατά 2,9% έναντι του Αυγούστου,

όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η αύξηση του πληθωρισμού έρχεται να εντείνει τις πιέσεις στα βρετανικά νοικοκυριά και ενδέχεται να ωθήσει τους χαράκτες πολιτικής της BoE να αυξήσουν τα επιτόκια τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

Ο στόχος είναι στο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι ο διοικητής της BoE θα πρέπει να δώσει δημοσίως γραπτές εξηγήσεις αν οι τιμές αυξηθούν περαιτέρω αυτό τον μήνα.

Η άνοδος του κόστους εισαγωγών λόγω της αδύναμης λίρας, αναμένεται να αποδειχθεί προσωρινή, αλλά οι αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Brexit έχει κάνει την οικονομία επιρρεπή σε επίμονες πιέσεις στις τιμές .

Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,7% τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ τα κόστη στις μεταφορές μειώθηκαν λιγότερο σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Keywords
Τυχαία Θέματα