Bini Smaghi (Soc. Generale): Η Ιταλία μπορεί να πυροδοτήσει μια συστημική τραπεζική κρίση στην Ευρώπη

Την ανησυχία ότι η ιταλική τραπεζική κρίση θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη εξέφρασε ο πρόεδρος της Societe Generale SA, Lorenzo Bini Smaghi, ενώ πρότεινε ότι ίσως πρέπει να εξεταστεί μια περιορισμένη κρατική βοήθεια.

«Ολόκληρη η τραπεζική αγορά βρίσκεται υπό πίεση. Υιοθετήσαμε κανόνες για το δημόσιο χρήμα αλλά αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αποφασιστεί αν πρέπει να υπάρξει μια εξαίρεση» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Bloomberg.

Με τις ιταλικές τράπεζες

υπό το βάρος 360 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση Ρέντσι προσπαθεί να βρει τρόπους να τις εξυγιάνει εν μέσω νέου sell off στις αγορές λόγω Brexit.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η κυβέρνηση εξετάζει την ενεργοποίηση ευρωπαϊκού κανονισμού που επιτρέπει προσωρινή κρατική βοήθεια σε μια τράπεζα, εφόσον αυτή βρεθεί με έλλειμμα στα stress tests, όπως εκτιμάται ότι θα είναι η περίπτωση της Monte dei Paschi di Siena.

Σύμφωνα με τον Bini Smaghi, η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με το ρίσκο μιας συστημικής κρίσης εκτός κι αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποδεχτούν ότι οι φορολογούμενοι εθα είναι η τελευταία διέξοδος σε μια κρίση. Σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να είναι άμεση, τόνισε.

Τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία έχουν υπερβολικά πολλές τράπεζες που δεν είναι κερδοφόρες και χρειάζονται μεγαλύτερο συγκερασμό της αγοράς, πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα για την Ιταλία, σημείωσε ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κι ότι ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να λάβει μη δημοφιλή μέτρα, όπως περικοπές δαπανών και μειώσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια ευρωπαϊκή λύση. Μέχρι τώρα είχαμε μόνο εθνικές λύσεις, αλλά τώρα χρειαζόμαστε ένα ανάχωμα» σχολιάζει.

Αναφορικά με το Brexit, ο τραπεζίτης δήλωσε πως περιμένει οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία να τραβήξουν για καιρό, ενώ σχολιάζοντας την πρόταση της Βρετανίας να μειώσει τον εταιρικό φόρο για την προσέλκυση εταιρειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο φορολογικό ανταγωνισμό στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα