Τρίζουν οι οικονομικοί πυλώνες της Βρετανίας - «Βουλιάζει» η αγορά ακινήτων μετά το Brexit

Οι πυλώνες της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου αρχίζουν να τρίζουν λίγες μόνο ημέρες μετά το Brexit πλήττοντας αρχικά τον τομέα των ακινήτων.

Τρία fund της αγοράς ακινήτου έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους υπό το φόβο της όλο και αυξανόμενης αναταραχής που υπάρχει μετά το Brexit, την ώρα που η λίρα έχει βυθιστεί σε χαμηλό 31 ετών μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από την στιγμή που χώρα ψήφισε για την αποχώρησή της από την ΕΕ.

«Περιμένω μια αρκετά απότομη μείωση των

δαπανών για επενδύσεις, ένα απότομο χτύπημα στην αγορά ακινήτων, ίσως μια στροφή προς τις καταναλωτικές δαπάνες, το σύνολο των οποίων θα μπορούσε να μας ωθήσει προς το μηδέν ή κάτω από την ανάπτυξη» δήλωσε ο John Gieve, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας και βετεράνος της τελευταίας κρίσης, στο Bloomberg.

Χθες, ανέστειλαν τη λειτουργία τους δύο βρετανικά funds που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά ακινήτων. Πρόκειται για το M&G επενδυτικός βραχίονας της ασφαλιστικής Prudential το οποίο επικαλέστηκε μαζικά αιτήματα για ρευστοποιήσεις των τοποθετήσεων των επενδυτών και απόσυρση των κεφαλαίων τους. Είχε προηγηθεί νωρίτερα για τον ίδιο λόγο το Aviva Investors ακολουθούμενο από το fund Standard Life. Οι αναλυτές του κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι οι αξίες των ακινήτων στο Λονδίνο θα μπορούσαν να μειωθεί έως και κατά 20% μέσα σε τρία χρόνια αν η Βρετανία επέλεγε να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η εταιρεία Aviva κατήγγειλε «έλλειψη άμεσης ρευστότητας», ενώ η M&G ανέφερε ότι οι εξαγορές «έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω των υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας».

Ο κίνδυνος για την οικονομία έγκειται στο γεγονός ότι τα fund ακινήτων αναγκάζονται να πουλήσουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους σε «τιμές φωτιά» χτυπώντας τον εμπορικό τομέα, δήλωσε ο Robin Henry, ένας συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου Collyer Bristow.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης, τα fund ακινήτων αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει η αγορά που είδε τις τιμές να πέφτουν πάνω από 40%.

Η απαισιοδοξία μεταξύ των στελεχών στον τομέα των ακινήτων για τις προοπτικές που υπάρχουν έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με ένα δείκτη που δημοσιεύθηκε χθες από την YouGov Plc και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και Επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία αυτή την βδομάδα έδειξαν πως ήδη ο κατασκευαστικός τομέας στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο συρρικνώθηκε απροσδόκητα με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009, ενώ η παραγωγής των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα