Κι επίσημα για πρόεδρος της Μπούντεσταγκ ο Σόιμπλε

Τέλος εποχής για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, αφού, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών επιβεβαίωσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα αποχωρήσει από το πόστο του και θα προταθεί για πρόεδρος της Μπούντεσταγκ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o o επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, ανακοίνωσε ότι o 75χρονος πολιτικός είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το υπ. οικονομικών και να αναλάβει καθήκοντα στην κάτω βουλή

του γερμανικού κοινοβουλίου. Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, είπε ότι το CDU θα τον προτείνει κι επίσημα για τη θέση στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος την 17η Οκτωβρίου. «Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για την θέση» πρόσθεσε.

Τη στήριξη στην υποψηφιότητα Σόιμπλε εξέφρασε και ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ, μέσω Twitter.

Ηδη από χθες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υψηλόβαθμα στελέχη του συντηρητικού κόμματος πιέζουν έντονα τον Σόιμπλε να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, για να βάλει τη σφραγίδα του στην επόμενη Βουλή, που θα περιλαμβάνει και το νεοεκλεγέν ακροδεξιό κόμμα.

Reuters: Ιδανικός υποψήφιος ο Σόιμπλε για τη Bundestag

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να είναι μισητή φιγούρα για τον ευρωπαϊκό νότο (σύμφωνα με το Reuters),όμως για πολλούς συμπολίτες του αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών θεωρείται ο ιδανικός υποψήφιος για την προεδρία της Bundestag.

O νέος πρόεδρος της Bundestag, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Morgenpost, θα πρέπει να ελέγχει μία ομοσπονδιακή βουλή με έξι κόμματα.
«Μετά την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD, πολλοί είναι που θέλουν μία ηγετική φυσιογνωμία όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», υπογραμμίζει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να μπορεί να ηγηθεί μιας Βουλής όπου περισσότεροι από 90 βουλευτές του AfD θα κάνουν αντιπολίτευση. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, ωστόσο... ο πρόεδρος της Βundestag προέρχεται συνήθως από τις τάξεις του μεγαλύτερου κόμματος , δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)», αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου και προσθέτει: «Επειδή ο απερχόμενος πρόεδρος, Nόρμπερτ Λάμερτ, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία, η καρέκλα παραμένει κενή. Πολλοί θεωρούν σήμερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως τον ιδανικό υποψήφιο.Ο 75χρονος υπουργός Οικονομικών και ''δεξί'' χέρι της Μέρκελ έχει περισσότερη κοινοβουλευτική εμπειρία από οποιονδήποτε άλλον: εδώ και 45 χρόνια κάθεται στα έδρανα της Bundestag και στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων στην εκλογική του περιφέρεια Offenburg τον εμπιστεύτηκαν για μία ακόμη φορά .

Keywords
Τυχαία Θέματα