BSH Πίτσος: Επιστολή-αγωνίας στον Αλέξη Τσίπρα για την τύχη του εργοστασίου της

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Επιστολή αγωνίας κι αγανάκτησης για τις υποσχέσεις που η κυβέρνηση αλλά και ο όμιλος Siemens αθέτησαν απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζει το newmoney.gr η Ομοσπονδία καταγγέλλει τη Siemens πως οδηγεί σε λουκέτο την εργοστασιακή μονάδα της BSH Οικιακές Συσκευές ΑΕ (Πίτσος) στην

περιοχή του Ρέντη, μια εταιρεία στης οποίας τη μετοχική σύνθεση συμμετείχαν Siemens και BOSCH με 50% έκαστη.

Κι αυτό διότι η γερμανική πολυεθνική την οποία διευθύνει ο Έλληνας μάνατζερ Πάνος Ξυνής έχει αθετήσει – όπως τονίζεται - πλήρως τη Σύμβαση συμβιβασμό με το Ελληνικό Δημόσιο ως αποτέλεσμα του γνωστού σκανδάλου. Ένα deal που προβλέπει να πραγματοποιήσει η γερμανική εταιρεία επένδυση 60 εκατ. ευρώ στη μονάδα της BSH Πίτσος.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από 1/1/2015 η Πίτσος πέρασε εξ ολοκλήρου στην Bosch με τιμή αγοράς 3 δις. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι μάλιστα «η BSH Πίτσος μέσω της επένδυσης αυτής χρησιμοποιήθηκε από την Siemens Bosch ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με την κυβέρνηση».

Και η επιστολή συνεχίζει: «η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της BSH Πίτσος ότι το 2017 θα σταματήσει η υπάρχουσα παραγωγή στο εργοστάσιο της Αθήνας. Μετά από μια παρουσία της Πίτσος 150 ετών στην Ελλάδα, η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από τη χώρα σημαίνει αποεπένδυση, με απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών. Σε 3 μήνες θα συμπληρωθούν 5 χρόνια λοιπόν από την υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας Siemens κι έτσι θα υπάρξει παραγραφή της συμφωνίας αυτής. Είναι απαράδεκτο στο βωμό της μεγιστοποίησης των κερδών να αγνοείται η συνεισφορά αυτών των χρόνων και η τεράστια και διαρκής προσπάθεια που καταβάλουν όλοι οι εργαζόμενοι...».

Οι εργαζόμενοι καταλήγουν λέγοντας στον πρωθυπουργό πως ζητούν τη συμπαράσταση τους ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη προτρέποντας τον για να μην υπάρξει λουκέτο να ζητήσει την τήρηση της συμφωνίας με την Siemens για να εξασφαλιστεί το μέλλον των εργαζόμενων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Keywords
Τυχαία Θέματα