Heineken και Carlsberg προβλέπουν κέρδη για το 2016 λόγω Ασίας

Υψηλότερα κέρδη προβλέπουν για φέτος η Heineken και η Carlsberg - η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη ζυθοποιία παγκοσμίως - καθώς οι πωλήσεις της στο Βιετνάμ και την Νοτιανατολική Ασία αντισταθμίζουν τις αδύναμες πωλήσεις της σε Ρωσία και Κίνα.

Όπως ανακοίνωσε η Heineken αναμένει τόσο οι πωλήσεις όσο και τα κέρδη να αυξηθούν το 2016

παρά το «όλο και πιο δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον». Επίσης, η Heineken ανέφερε ότι η κινεζική αγορά επιβραδύνθηκε τον περασμένο χρόνο, ιδιαίτερα κατά το β' εξάμηνο, αν και η πτώση αυτή αντισταθμίζεται από την ανάπτυξη που καταγράφεται σε άλλες ασιατικές αγορές.

«Η Ρωσία δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση» λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, ανέφερε ο Jean-Francois van Boxmeer, διευθύνων σύμβουλος της Heineken και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ελαφρά πίεση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

Η Carlsberg προβλέπει επίσης αύξηση στα λειτουργικά της κέρδη, καθώς ανακοίνωσε το δ΄τρίμηνο κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, μειώνει τις θέσεις εργασίας και κλείνει ζυθοποιεία αφού μετά από χρόνια μειώνεται το κέρδος, κάτι που συνδέεται με τη συρρίκνωση της αγοράς μπύρας στη Ρωσία μετά την πτώση του ρουβλιού λόγω πετρελαίου αλλά και λόγω του ουκρανικού ζητήματος.

«Το Βιετνάμ είναι μια αγορά που η Heineken θεωρεί αναπτυσσόμενη, το ίδιο θεωρώ ότι πιστεύει και η Carlsberg» επισημαίνει στο Bloomberg ο Javier Gonzalez Lastra, αναλυτής της Berenberg.

«Η Κίνα αλλάζει, δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια τέτοια συναρπαστική αγορά το 2016, αλλά το Βιετνάμ και η Νοτιοανατολική Ασία σίγουρα θα λειτουργήσει» συμπλήρωσε.

Ωστόσο τόσο, η Heineken όσο και η Carlsberg ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη μεγάλο ανταγωνιστή, την SABMiller Plc. Ο ηγέτης της αγοράς Anheuser-Busch InBev, συμφώνησε πέρυσι να εξαγοράσει την SABMiller έναντι 72 δισ. λίρες. Οι εταιρείες αναμένουν η συμφωνία να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Οι μικρότερες ζυθοποιίες έχουν επίσης αποκτήσει μερίδιο αγοράς από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα