Alpha Finance: Γιατί βλέπει προοπτική ανόδου 30% για το Χ.Α. - Ποια τα top picks της

Επιστροφή στην ομαλότητα για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια προβλέπει η Alpha Finance για την ελληνική οικονομία, μετά από δύο εκλογές, ένα δημοψήφισμα και capital controls, δηλώνοντας επιφυλακτικά αισιόδοξη.

Στην ανάλυσή της για το 5ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ στη Νέα

Υόρκη, η χρηματιστηριακή προβλέπει προοπτική ανόδου 30% ακόμα για το ελληνικό χρηματιστήριο, με το 1/3 αυτού από τις τράπεζες, μετά το ριμπάουντ 40% από το Φεβρουάριο, λόγω της προεξόφλησης του κλεισίματος της α' αξιολόγησης.

Ο Γενικός Δείκτης, χωρίς τις τράπεζες, διαπραγματεύεται με p/e 13,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2016 κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εξελίξεις που ευνοούν την περαιτέρω ανάκαμψη, η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τους κινδύνους. Η Alpha Finance αναμένει ότι η περαιτέρω λιτότητα και η αύξηση της φορολογίας που φέρνει το τρίτο μνημόνιο θα επηρεάσει την οικονομία, ενώ και η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να ανακύψει ξανά και να δημιουργήσει νέο φαύλο κύκλο. Άλλωστε, όπως σημειώνει η αναβολή στην ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ως αποτέλεσμα της διαφωνίας μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ μπορεί να φέρει το τελικό ρήγμα ανάμεσά τους και να οδηγήσει εκτός προγράμματος το Ταμείο και σε νέους «σκοπέλους» την Ελλάδα.

Παρ' όλα αυτά η μείωση του ρίσκου χώρας μπορεί να οδηγήσει την αγορά υψηλότερα. Όπως επισημαίνει η Alpha Finance, οι επενδυτές πρέπει να αποφεύγουν τίτλους/εισηγμένες που έχουν μεγάλη έκθεση στην εγχώρια κατανάλωση, αλλά να προτιμήσουν εκείνους που διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς και καλή "ορατότητα" κερδοφορίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση προτιμά τις μετοχές Eurobank, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Eurobank

Η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 1,45 ευρώ, αντανακλώντας την εκτίμηση για σταδιακή ανάκαμψη. Εκτιμάται ότι τα προ προβλέψεων έσοδα (PPI) θα διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ με καθαρά έσοδα υψηλότερα των 700 εκατ. ευρώ έως το 2018, σε δείκτες ROE μεγαλύτερο του 8% και CET 1 (Βασιλεία ΙΙΙ) στο 13%. Στα αρνητικά εντάσσει την υψηλή κεφαλαιακή εξάρτηση από τα DTC (69%) και τα 0,95 δισ. ευρώ σε προνομιούχες.

Ελλάκτωρ

Όλα τα project του ομίλου έχουν αρχίσει και αποδίδουν πλέον (ελληνικοί δρόμοι και μετρό στη Ντόχα), ενώ θετικά θα συμβάλει και η συμμετοχή στο έργο του TAP. Λαμβάνοντας υπόψιν κόστος κεφαλαίου στο 10%, η αποτίμηση του ομίλου είναι κατά 30% υψηλότερη από την κεφαλαιοποίησή του. Επίσης, εκτιμάται μείωση του καθαρού δανεισμού το 2016. Η τιμή-στόχος είναι στα 2,7 ευρώ.

Μυτιληναίος

Η Alpha Finance θεωρεί τη μετοχή του ομίλου υποτιμημένη, αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψιν του α) τις επιδόσεις στην αγορά αλουμινίου, β) τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, γ) την είσοδο στην αγορά ηλεκτρισμού και δ) τις επιδόσεις της ΜΕΤΚΑ. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι το πρόγραμμα προσαρμογής προβλέπει τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% έως το 2020, ο όμιλος Μυτιληναίος σταδιακά θα καταστεί ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους στην ελληνική αγορά. Η τιμή-στόχος είναι στα 6 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα