60% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2014 το ΧΑ

Του Δημήτρη Παφίλα

Οι ξένες αγορές κτύπησαν τα υψηλά επίπεδα τιμών, παραμένουν κοντά σ αυτά, αλλά η ελληνική αγορά παραμένει 46-47% χαμηλότερα από την ημέρα επανέναρξης της αγοράς μετά την τραπεζική αργία στις 4 Αυγούστου 2015. Και για αυτή την αποτίμηση υπάρχουν σοβαροί λόγοι.

Τα πράγματα, όμως, είναι ακόμη χειρότερα. Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται 59,8% χαμηλότερα από τα υψηλά των 1369 μονάδων στις 18 Μαρτίου 2014, αλλά παρά ταύτα οι ξένοι διαχειριστές δεν επενδύουν στις 550 μονάδες !! Υπό κανονικές συνθήκες – δίχως την επιβολή των capital controls

και εφόσον υπήρχε προοπτική ανάπτυξης – η ελληνική αγορά θα ήταν ένας σούπερ επενδυτικός προορισμός για τους περισσότερους ξένους διαχειριστές. Όταν οι ξένες αγορές έχουν κορυφώσει και οι διαχειριστές είναι γεμάτοι μετρητά, λογικά θα τοποθετούσαν τα χρήματα τους στην πιο φθηνή αγορά. Γιατί, λοιπόν, οι ξένοι αποτιμούν τόσο χαμηλά το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία και δεν επενδύουν;

Ι) Από τον Φεβρουάριο του 2015 έχουν εξαγγελθεί πολλαπλά σχέδια για την αντιμετώπιση των NPLS, ωστόσο ούτε οι εσωτερικές τράπεζες προχώρησαν, ούτε τα σχέδια για την εκμετάλλευση και πώληση των δανείων. Τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται στα 110 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης διότι ενδέχεται να φθάσουν τα 130 δις. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

ΙΙ ) Η κυβέρνηση υπέγραψε μεν το Μνημόνιο αλλαγών των διοικήσεων στις τράπεζες, αλλά αργότερα ζήτησε αλλαγές στα κριτήρια που είχαν τεθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούμε σε παραιτήσεις, αλλαγές ακόμη και εξοστρακισμό όλης της διοίκησης του ΤΧΣ. Σήμερα, οι αλλαγές στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο σε 2 τράπεζες ( Εθνική και Πειραιώς ) διαθέτουμε σχεδόν προσωρινά μέλη ( πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ). Ουσιαστικά, οι ξένοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν διοικήσεις.

ΙΙΙ ) Αποτέλεσμα των δυο πρώτων λόγων είναι οι χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών έναντι των αυξήσεων κεφαλαίου. Με ίδια κεφάλαια 28, 6 δις. ευρώ οι τράπεζες διαθέτουν συνολική κεφαλαιοποίηση 6,4 δις. ευρώ. Δηλαδή, ο λόγος ίδια κεφάλαια προς χρηματιστηριακή αξία μας δίνει πόσες φορές διαπραγματεύονται οι μετοχές την λογιστική τους αξία. Μόλις 0,22. Μ άλλα λόγια κάθε ένα ευρώ στις τράπεζες αποτιμάται μόλις 22 λεπτά.

ΙΙΙΙ) Οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο ανήλθαν στα 90 δις. ευρώ, δηλαδή οι ιδιώτες χρωστούν το 51% του ΑΕΠ

ΙΙΙΙΙ) Ο στόχος των εσόδων υπολείπεται ήδη κατά 500 εκατ. ευρώ και ακόμα δεν έχει επιβληθεί ο φόρος του ΕΝΦΙΑ

ΙΙΙΙΙΙ ) Μ' όλα τα παραπάνω οι προοπτικές της ανάπτυξης είναι ανύπαρκτες, όσο κι αν ο τουρισμός σημειώσει μια ακόμα καλή χρονιά. Είναι ενδεικτικό, όμως ότι σε μια χρονιά που Αίγυπτος, Τουρκία, Μαρόκο, Τυνησία δεν υπάρχουν ως τουριστικές αγορές, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποσπάσει κανένα μερίδιο αγοράς απ αυτές τις χώρες, από μια συνολική αγορά με δυνητικό τουρισμό πάνω από 200 εκατ. τουρίστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα