Alpha Βank: Εμφανής η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι εμφανής, σημειώνει στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο η Alpha Bank, σημειώνοντας ότι η ανάκτηση μέρους της απολεσθείσας εμπιστοσύνης συνοδεύεται από τη μικρή βελτίωση του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, η οποία επηρεάστηκε θετικά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και αρνητικά από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα

με την Alpha Bank στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης έπαιξε ρόλο μια σειρά από εξελίξεις, όπως η αναβάθμιση αυτήν την εβδομάδα του μεγάλων ελληνικών τραπεζών από το οίκο αξιολογήσεως πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's, η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών που τόνωσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συμβάλλοντας έτσι στην προσέλκυση των αποταμιεύσεων εντός της ελληνικής επικράτειας. Συνέτειναν επίσης ο ετήσιος ρυθμός μειώσεως των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, η επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver), η οποία καθιστά φθηνότερη πλέον τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της δοκιμασίας ακραίων καταστάσεων (stress tests) στην οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν ικανοποιητικά και οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες περιορίζονται σε ένα σχετικά μικρό αριθμό τραπεζών, οι αξίες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές παραμένουν ευμετάβλητες λόγω:

α) του περιβάλλοντος πολιτικής αβεβαιότητας, γεωπολιτικών εντάσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων,
β) των εξαιρετικά χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων που συμπιέζουν την κερδοφορία του κλάδου,
γ) της ασθενικής αναπτύξεως της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου που δύσκολα θα επιταχυνθεί μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και
δ) της διογκώσεως των ανησυχιών για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εν γένει κατάσταση του ιταλικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Πάντως, η μικρή αυτή βελτίωση δεν είναι ισόρροπη, αφού συνδέεται κυρίως με τις επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα των υπηρεσιών, λόγω της αναμενόμενης θετικής επιδόσεως της τουριστικής δραστηριότητας και το 2016. .

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η Alpha Bank, η πτωτική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης καθώς και του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο σε ετήσια βάση αποτυπώνει ανάγλυφα τον μηχανισμό μέσω του οποίου η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας δια της αυξήσεως των φορολογικών επιβαρύνσεων οδηγεί σε περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, επιδεινώθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Όπως εξηγεί αναλυτικά, η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο του 2016 στο -69,2, από -68,0 τον Ιούνιο 2016 σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 5,5% σε ετήσια βάση στο πεντάμηνο του 2016, προμηνύουν σημαντική υποχώρηση της ιδιωτικής καταναλώσεως, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, που είναι με διαφορά η μεγαλύτερη συνιστώσα του ελληνικού ΑΕΠ. Η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη περικόπτεται πρωτίστως εξαιτίας του εισοδηματικού αποτελέσματος της αυξήσεως της έμμεσης φορολογήσεως καθώς και των φορολογικών επιβαρύνσεων στο εισόδημα και την περιουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα