11ο RED Business Forum: Στο επίκεντρο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων

Με ταχύ ρυθμό και ορίζοντα το τέλος του έτους οι τράπεζες θα έχουν αρχίσει να πουλούν χαρτοφυλάκια δανείων, ώστε να απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία ενισχύοντας τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Πως ακριβώς θα συμβεί αυτό και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα καμφθούν οι αντιρρήσεις μέρους των συστημικών τραπεζών που επιθυμούν να διαχειριστούν εσωτερικά την υπόθεση εξυγίανσης του κόκκινου

χαρτοφυλακίου, θα συζητήσει η αφρόκρεμα των στελεχών που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη αγορά στο πλαίσιο του 11ου RED Business Forum που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το μεγάλο ενδιαφέρον στελεχών της αγοράς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη σημασία του ζητήματος της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το Σεπτέμβριο του 2015 είχαν ανέλθει σε περίπου €107 δισ., αποτελώντας το 43,6% των συνολικών ανοιγμάτων. Γίνεται σαφές ότι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των NPLs -χωρίς προκαταλήψεις και υπερβολές- , θα φέρει πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες.
Η εκδήλωση θα συμβάλει στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο περιορισμός των κόκκινων δανείων αλλά και η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού και εποπτικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων.

Τι θα συζητηθεί:

1. Η κλαδική διάρθρωση του Ιδιωτικού Χρέους, ώστε να μπορέσει να γίνει συντονισμένη αντιμετώπιση κοινών πιστούχων των τραπεζών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εκπονήσει σχετική μελέτη.
2. Η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων και η αναδιάρθρωση δανείων των Μικρομεσαίων (ΜμΕ). Με το ν. 4354/2015 και την έκδοση της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 82/2016, διαμορφώνεται το πλαίσιο για την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων και τη λειτουργία εταιρειών διαχείρισης () και απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια σε καθυστέρηση (). Ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων με αλλαγές στη δομή, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διοίκηση, θα συμβάλει στη μετάβαση κάποιων εταιρικών πελατών και ΜμΕ σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο. Καθοριστικός σε αυτό θα είναι ο ρόλος της EBRD που εδώ και 6 μήνες βρίσκεται με γραφεία στην Αθήνα συμβάλλοντας τόσο με τεχνογνωσία όσο και με κεφάλαια σε έργα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων με αντίστοιχο προσανατολισμό. «H δέσμευση της EBRD απέναντι στη χώρα μας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας» τονίζουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου.

3.Τα εργαλεία (Νέος Αναπτυξιακός, Νέο υπερΤαμείο) που -εν δυνάμει- μπορούν να μοχλεύσουν κεφάλαια και να προσελκύσουν ξένους επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα