Ξεχνάς συνέχεια πράγματα; 4 συνήθειες που επηρεάζουν τη μνήμη σου!

Αν τελευταία νιώθεις ότι ξεχνάς συνεχώς πράγματα, τότε αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει απόλυτα και σου προτείνω να το διαβάσεις προσεκτικά.

Ναι, αναφέρομαι σε εσένα που κάθεσαι π.χ. στο σαλόνι και πηγαίνεις στην κρεβατοκάμαρα αλλά μόλις φτάνεις εκεί δεν θυμάσαι τον λόγο για τον οποίο πήγες και κοιτάζεις γύρω σαν χαμένη.

Και σε εσένα που ψάχνεις συνεχώς που έχεις αφήσει τα κλειδιά σου, αναποδογυρίζεις τσάντες, ανοιγοκλείνεις ντουλάπια, αλλά δεν μπορείς να θυμηθείς που τα έχεις αφήσει και πελαγώνεις.

Αλλά και σε εσένα που φεύγεις από το σπίτι, όμως γυρνάς μέτα από

λίγο για να βεβαιωθείς ότι έχεις κλείσει το μάτι της κουζίνας, τον θερμοσίφωνα, το σίδερο κτλ. Και όταν συμβεί αυτό παίρνεις μια βαθιά ανάσα, κλειδώνεις και συνεχίζεις το δρόμο σου.

Αποτέλεσμα; Έχεις αρχίσει να πιστεύεις ότι πάσχεις από άνοια ή Αλτσχάιμερ;

Εδώ έρχομαι εγώ να σου πω να ηρεμήσεις, γιατί σε όλους μας συμβαίνει και όχι μία και δύο, αλλά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς μας να ξεχνάμε.

Παρακάτω θα δεις μερικούς από τους λόγους που εξηγούν γιατί ξεχνάς τόσο εύκολα.Νούμερο ένα που ξεχνάς: Το άγχος 

Η αλήθεια είναι πως οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές και εσύ σπιντάρεις, σαν ήρωας σε blockbuster ταινία του Χόλιγουντ για να τα προλάβεις όλα.

Δυστυχώς όμως η… κινηματογραφική ταχύτητα είναι μόνο για τη μεγάλη οθόνη, όχι για την πραγματικότητα. Συνεπώς πολλές φορές δεν προλαβαίνεις να τις εκπληρώσεις όλες και στρεσάρεσαι.

Ε, αυτό είναι ό,τι χειρότερο γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες το άγχος επηρεάζει τη μνήμη, με αποτέλεσμα να ξεχνάς γρηγορότερα.

Νούμερο δύο που ξεχνάς: Ο ύπνος 

Όχι, προς Θεού, δεν θα σου πω να κοιμάσαι για 15 ώρες σερί. 7 με 8 ώρες είναι το ιδανικό διάστημα που θα σε ξεκουράσει, θα σε ηρεμήσει και θα σε γεμίσει δύναμη για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στο πρόγραμμά σου.

Προσοχή: Κάθε βράδυ που ξαπλώνεις σου προτείνω να έχεις μακριά το κινητό σου, γιατί σίγουρα θα σου αποσπάσει την προσοχή και θα σε κρατήσει άυπνη. Αν δεν μπορείς να κλείσεις μάτι, έχε στο κομοδίνο σου ένα βιβλίο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έλλειψη καλού και ποιοτικού ύπνου αυξάνει το στρες και αυτό με τη σειρά του, όπως σου είπα και πιο πάνω, επηρεάζει τη μνήμη.

Νούμερο τρία που ξεχνάς: Η βιταμίνη Β12 

Δεν μιλάμε απλά για μία βιταμίνη, αλλά για την Β12 που είναι πολύ σημαντική καθώς η έλλειψή της  είναι πολύ σημαντική.

Αυτή λοιπόν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα -εδώ μιλάμε όπως καταλαβαίνεις για βαριά περίπτωση- και κατάθλιψη, κακή μνήμη κ.α. -για ελαφριά περιστατικά.

Τι μπορείς να κάνεις; Μια αιματολογική εξέταση για να σου δείξει τα επίπεδά της στον οργανισμό σου. Ανάλογα με αυτά που θα δεις συμβουλέψου τον γιατρό σου.

Νούμερο τρία που ξεχνάς: Αλκοόλ και κακή διατροφή

Τα ποτά και τα ξενύχτια εννοείται πως έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια. Εγώ όμως σου μιλάω για πιο light καταστάσεις και όχι τόσο μα τόσο καταστροφικές.

Ακόμα και λίγα κοκτέιλ να πιεις ένα βράδι με τις φίλες σου ή με τον σύντροφή σου, σίγουρα θα αντιμετωπίσεις θέμα την επόμενη που θα ξυπνήσεις, αφού είνα γνωστό πως το αλκοόλ χτυπάει στον εγκέφαλο.

Το ίδιο θα συμβεί και αν κάνεις την κακή διατροφή μονιμότητα. Ωραία τα γλυκά, τα μπέργκερ και τα πιτόγυρα αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες άτομα που ενδίδουν συχνά σε λιπαρές τροφές, έχουν θέμα με την μνήμη τους.

P.S. Αν συνεχίζεις να ξεχνάς και τα πράγματα με τη μνήμη σου χειροτερεύουν συχνά, τότε μην το καθυστερείς και κλείσε άμεσα ραντεβού με έναν νευροχειρουργό. 

Πηγή των φωτογραφιών: Pexels

Μια ματιά ακόμα και σε άλλα θέματα σχετικά με το wellness: 

Pilates: Μετά από λίγο καιρό, τι αποτέλεσμα θα δείτε;

Να γιατί πρέπει να κάνεις γυμναστική έστω και για 5 λεπτά την ημέρα!

Keywords
Τυχαία Θέματα