Το δημιουργικό και μη δημιουργικό άγχος!

Το άγχος προέρχεται από μια οργανική αντίδραση όπου παράγει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, αδρεναλίνης και ντοπαμίνης, ορμονών του άγχους δηλαδή που έχουν σαν αποτέλεσμα στη συνέχεια να ενεργοποιούνται κάποιες σωματικές αντιδράσεις.

Όταν όλα αυτά τα συμπτώματα τα βιώνουμε σε χαμηλό επίπεδο, είναι απόλυτα φυσιολογικό και ακόμη και απαραίτητο, όπως το άγχος που μπορεί να νιώθουμε σε κάποιο ραντεβού, ή κάνοντας μια ομιλία με κοινό.

Το δημιουργικό και λειτουργικό στρες είναι ικανό να μας ωθήσει σε κάποιες αλλαγές στη ζωή μας, σε ένα στάδιο προσωπικής εξέλιξης.

Αν όμως αυτά τα επίπεδα

είναι πιο υψηλά, αισθάνεστε ότι συνεχώς αναζητάτε γρήγορους ρυθμούς  και ένταση στην καθημερινότητά σας, σας αρέσει να λειτουργείτε μέσα από την ένταση και αυτό υπάρχει συστηματικά στη ζωή σας, τότε χρειάζεται να κάνετε κάτι για αυτό.

Όταν κάποιος βιώνει έντονο στρες, μια πολύ χρήσιμη επιλογή είναι να κάνει κάτι ώστε να τον απασχολήσει συνειδητά και να του αποσπάσει την προσοχή, προκειμένου να διαχειριστεί αυτό που του προκαλεί δυσφορία.

Κάτι εξίσου βοηθητικό είναι οι ασκήσεις με τις αναπνοές

Βάλε περισσότερο την άσκηση στη ζωή σου και στην καθημερινότητά σου

Πέρνα χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, πήγαινε μια βόλτα ή κάνε μια σύντομη και ευχάριστη συζήτηση μαζί τους

Το άγχος δεν είναι εύκολο να φύγει από τη ζωή μας από τη μια στιγμή στην άλλη, στο χρόνο όμως που χρειαζόμαστε για να καταφέρουμε να το διαχειριστούμε είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να το αποφεύγουμε σε ένα βαθμό, ώστε να μην κλιμακώνεται.

Φωτογραφία: Margot Robbie/Instagram

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc, Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc, Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων

www.aggelikikavallieratou.gr | [email protected] | 6983433267

Μια ματιά ακόμα στα παρακάτω θέματα που σας ενδιαφέρουν:

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τον Κορονοϊό στα παιδιά -Συμπτώματα και οδηγίες ατομικής υγιεινής!

Η εκπαιδευτικός που δωρίζει αναπηρικά καροτσάκια στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη!

Μόλις γέννησα! Θα μπορέσει η κόρη μου που είναι ήδη 12 χρονών να με βοηθήσει στο μεγάλωμα του μωρού;

Keywords
Τυχαία Θέματα