Σχολείο: Αυτός ο «μπελάς»

Μαμάδες ενωθείτε και πείτε μου ότι ο τίτλος ίσως αντιπροσωπεύει περισσότερο εσάς από τα παιδιά σας γιατί με το που ξεκίνησε το σχολείο άρχισαν και τα όργανα, κοινώς άρχισαν οι μπελάδες!

Τα παιδιά που δεν στρώνονται να διαβάσουν, η ματαιότητα ότι δεν τα καταφέρνουν, η βαρεμάρα και πάει λέγοντας …Και οι μαμάδες που φωνάζουν, τσακώνονται, τάζουν λαγούς και πετραχήλια για να κάνουν τα παιδιά τα καθήκοντά τους.

Στα τόσα χρόνια που διδάσκω είναι κάτι που συναντώ συνέχεια με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στις «κακές» σχέσεις κυρίως ανάμεσα στα παιδιά και τις μαμάδες (ναι κατά

κύριο λόγο αυτές βγάζουν το φίδι από την τρύπα).

Πρόσφατα μαθήτρια μου, μου είπε ότι κουράστηκε ήδη από το σχολείο ενώ δεν είχαν κλείσει ούτε δυο βδομάδες μαθημάτων.

Λυπάμαι ως εκπαιδευτικός αλλά νιώθω ότι όλο και περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν το σχολείο σαν αγγαρεία. Ναι το σχολείο δεν είναι παιχνιδάκι και ναι το ελληνικό σχολείο είναι απαιτητικό και μερικές φορές και βαρετό!

Αυτή η κόλαση της παπαγαλίας ή τα ατελείωτα φυλλάδια ή το κουλό Β´ δημοτικού να ξέρουν την προπαίδεια εεε ποτέ δεν τα κατάλαβα!

Πασχίζουμε ως γονείς να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά και όμως τους βάζουμε και οι ίδιοι τρικλοποδιές. Όταν η εύκολη λύση είναι η τηλεόραση ή η οθόνη του κινητού τα παιδιά μαθαίνουν σε μια εικονική πραγματικότητα, στον καταιγισμό εικόνων και μηνυμάτων χωρίς να πρέπει να στύψουν το μυαλό τους.

Όλα είναι έτοιμα και εύκολα. Άσε που από την άλλη εμείς έχουμε ήδη τρέξει να ικανοποιήσουμε όλες τους τις επιθυμίες και φυσικά είμαστε όχι γονείς αλλά διασκεδαστές θεωρώντας ότι σαν καλοί γονείς πρέπει να μην αφήσουμε λεπτό να βαρεθούν τα παιδιά μας.

Όμως η βαρεμάρα φίλες μου θα γεννήσει ιδέες. Πόσα παιχνίδια δεν σκαρφιζόμασταν παιδιά επειδή απλά δεν είχαμε κάτι έτοιμο;

Καλά εγώ ήμουν η σπαστικιά και είχα ταράξει την αδερφή μου να ´ναι η μαθήτρια και να της κάνω τάχα μου μάθημα.

Θέλω να καταλήξω ότι πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας να πάρουν τις ανάσες τους, να διαβάζουν μόνα τους, να κάνουν λάθη και ας πάνε και αδιάβαστα στο σχολείο δεν είναι πια και το πανεπιστήμιο. Τα παιδιά πάντα βρίσκουν την άκρη ειδικά άμα δεν συντρέχει κάποιο μαθησιακό θέμα.

Μαμάδες χαλαρώστε δεν είναι προσωπική σας αποτυχία αν το παιδί βαριέται το σχολείο. Εσείς κοιτάξτε να τους μάθετε την επιβράβευση, την ενσυναίσθηση, την αγάπη και όλα τα άλλα έρχονται… Άλλωστε όλοι στο τέλος θα βρούνε το δρόμο τους.

Αγωνιστικούς λοιπόν χαιρετισμούς, υπομονή και καλή σχολική χρονιά!

Μια ματιά ακόμα:

Πρώτη φορά Μαμά!

Keywords
Τυχαία Θέματα