Όσα πρέπει να ξέρεις για την Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και το σημαντικότερο μέτρο πρόληψής της, το εμβόλιο κατά της νόσου!

Το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί έντονη ανησυχία στους γονείς εξαιτίας των κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων που εκδηλώθηκαν και έφεραν πάλι στην επιφάνεια το μεγάλο και σοβαρό θέμα της αντιμετώπισης και των συνεπειών τους.

Διαβάστε τις απαντήσεις που μας έδωσε στο faysbook.gr ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας σχετικά με μια εκ των πιο επικίνδυνων νόσων, τη Μηνιγγίτιδα Β; Ποια είναι τα συμπτώματά της; Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη συγκριτικά με τους άλλους τύπους; Υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις που μπορούμε να πάρουμε; Είναι τελικά το εμβόλιο Bexsero ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός

τρόπος πρόληψής της; Μπορούν να το κάνουν μόνο τα παιδιά ή και ενήλικες;

Ποιος ο ρόλος και η ωφελιμότητα των εμβολίων;

Θα ξεκινήσω με την πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος δήλωσε πως τα εμβόλια είναι η μεγαλύτερη ιατρική ανακάλυψη του 20ου αιώνα και πως αυτά αποτελούν τη σημαντικότερη υγειονομική παρέμβαση της εποχής μας το ίδιο σημαντική με το καθαρό νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Τα εμβόλια σώζουν 3 εκ. ζωές κάθε χρόνο.

Τι έχετε να πείτε για το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος που έχει ξεσπάσει;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Andrew Wakefield, ένας Άγγλος χειρουργός δημοσίευσε το 1998 μία μελέτη με 12 περιστατικά στην οποία ισχυρίστηκε πως το τριπλό εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας προκαλεί αυτισμό. Μάλιστα ισχυρίστηκε πως αυτό δεν συμβαίνει αν αυτά τα εμβόλια γίνουν ξεχωριστά. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε ένα τεράστιο αντιεμβολιαστικό κίνημα σε όλη τη Δύση με πολλούς υποστηρικτές όπως συγκροτήματα τύπου ακόμα και σταρ του Hollywood. H έρευνα όμως απέδειξε πως ο Wakefield είχε χρηματοδοτηθεί παράνομα από δικηγόρους που ειδικεύονταν σε μηνύσεις εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών, πως είχε αλλοιώσει τα δεδομένα των ανεξάρτητων συνεργατών του – όπως αυτοί κατήγγειλαν – και επιπροσθέτως είχε προλάβει να καταθέσει μια πατέντα που αφορούσε τα μονά εμβόλια Ιλαράς με σκοπό βέβαια να βγάλει χρήματα από αυτό. Ταυτόχρονα έγιναν δεκάδες μελέτες με τεράστια δείγματα πληθυσμού για το MMR και φυσικά δεν απέδειξαν καμία συσχέτιση του εμβολίου με τον αυτισμό. Μετά από τα στοιχεία αυτά ο Wakefield απολύθηκε από το νοσοκομείο που δούλευε και έχασε την ιατρική του άδεια .Η ζημιά είχε γίνει όμως .Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουμε θανάτους παιδιών από ιλαρά καθώς και σοβαρές βλάβες εμβρύων από συγγενή ερυθρά. Το τελευταίο έτος μόνο στην Ευρώπη έχουν χαθεί από ιλαρά περισσότερα από 40 παιδιά τα οποία ήταν όλα ανεμβολίαστα. Δεν υπήρχε ούτε ένα νεκρό παιδί που να είναι έστω και ατελώς εμβολιασμένο. Να τονίσω εδώ πως η ιλαρά έχει σκοτώσει παγκοσμίως περισσότερο κόσμο από την πανούκλα.

Μιλήστε μας συγκεκριμένα για τη Μηνιγγίτιδα τύπου Β. Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη συγκριτικά με τους άλλους τύπους;

Η Μηνιγγίτιδα Β ουσιαστικά είναι η μόνη βαριά μικροβιακή μηνιγγίτιδα που εμφανίζεται πια στην Ελλάδα. Είναι επικίνδυνη γιατί είναι εξαιρετικά κατακλυσμιαία. Μέσα σε λίγες ώρες έχει απειλήσει τη ζωή σου. Αρχικά μοιάζει με μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού αλλά εξαιρετικά γρήγορα γίνεται απειλητική για τη ζωή. Ακόμα και αν διαφύγεις του κινδύνου είναι σημαντικά τα νευρολογικά επακόλουθα που μπορεί να αφήσει ή ακόμα και σοβαρές αναπηρίες.

Ποια είναι τα συμπτώματά της; Υπάρχουν προφυλάξεις που μπορούμε να πάρουμε;

Όπως είπαμε μοιάζει αρχικά με μια απλή ίωση του αναπνευστικού αλλά σύντομα αναπτύσσεται μεγάλη κεφαλαλγία, εξάνθημα, υψηλός πυρετός και αυχενική δυσκαμψία. Μόνη προφύλαξη το εμβόλιο που κυκλοφορεί, το Bexsero.

Είναι τελικά τα εμβόλια ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος, ή υπάρχουν παρενέργειες;

Τα εμβόλια και συγκεκριμένα το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β είναι όχι μόνο ο πιο αποτελεσματικός αλλά και ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της Μηνιγγίτιδας Β με λίγες και αθώες παρενέργειες όπως ο πυρετός ή ο τοπικός πόνος στο σημείο της ένεσης.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να εμβολιάζονται τα παιδιά;

Οποιαδήποτε περίοδος είναι καλή για εμβολιασμό. Μάλιστα επειδή η μηνιγγίτιδα Β εμφανίζεται κυρίως σε μικρές ηλικίες, κατά προτεραιότητα σε βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών, το καλύτερο είναι να γίνεται το συντομότερο στη ζωή ενός παιδιού.

Μπορεί το εμβόλιο να το κάνει και κάποιος ενήλικας, ή απευθύνεται μόνο σε παιδιά;

Φυσικά και μπορούν να το κάνουν άφοβα και ενήλικες. Απλά το κάνουμε στα παιδιά γιατί η νόσος χτυπά κυρίως αυτά. Ωστόσο να τονίσουμε πως συχνά έχουμε επιδημίες σε ενήλικες που βρίσκονται συνωστισμένοι όπως πχ σε στρατώνες ή σε εστίες Πανεπιστημίων.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που θέλετε να δώσετε στους γονείς;

Θέλω να πω πως τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και έχουν σώσει τις περισσότερες ζωές παιδιών από οποιαδήποτε υγειονομική παρέμβαση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Συνιστώ στους γονείς χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς καμία εξαίρεση να τηρούν το πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού και να ακολουθούν τις οδηγίες του Παιδιάτρου τους προκειμένου να έχουν τα παιδιά τους πάντα υγιή και ευτυχισμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα