Όλα τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου -Τέλος το κάπνισμα αρχίστε το άτμισμα!

Στην αρχή ήμουν διστακτικός και γεμάτος προκατάληψη. Έβλεπα το ηλεκτρονικό τσιγάρο να εξαπλώνεται παντού γύρω μου με κινηματογραφική ταχύτητα, όμως επέμενα να καπνίζω το παραδοσιακό, αγορασμένο από το περίπτερο της γειτονιάς μου, όπως έκανα τα τελευταία δέκα χρόνια χωρίς κανένα διάλειμμα.

Όταν όμως όλοι μου οι φίλοι και οι γνωστοί άρχισαν να αγοράζουν ο ένας μετά τον άλλον ηλεκτρονικό τσιγάρο μπήκα σε διαδικασία σκέψης. Τους παρατηρούσα στις βόλτες στην πόλη, τους καφέδες και το club να καπνίζουν με έναν… περίεργο τρόπο, βγάζοντας λιγότερο καπνό από εμένα, ενώ δεν μύριζαν καθόλου τα ρούχα τους, ούτε και η αναπνοή τους -ξέρετε πολύ καλά που αναφέρομαι, σε αυτή τη δυσάρεστη οσμή που συνοδεύει δυστυχώς το παραδοσιακό τσιγάρο.

Έτσι αποφάσισα να αγοράσω το δικό μου ηλεκτρονικό τσιγάρο, τη συσκευή δηλαδή που μιμείται τις διαστάσεις του παραδοσιακού τσιγάρου, χωρίς όμως να εκλύει καπνό ως προϊόν καύσης. Περιλαμβάνει έναν θαλαμίσκο όπου παράγεται ατμός σε θερμοκρασία ανάλογη εκείνης του καπνού και λέγεται ατμοποιητής, μία μπαταρία και ένα επιστόμιο-φίλτρο. Ευτυχώς δεν έχει τη γνωστή πορτοκαλί κάφτρα που υπάρχει στα παραδοσιακά τσιγάρα που μου έπεφτε από απροσεξία πάνω στα ρούχα μου, ανοίγοντας κάθε φορά τρύπες, ούτε στάχτη, με την οποία γέμιζα το σπίτι μου, αφού συχνά ξεχνιόμουν να την τινάξω στο τασάκι.

Κάθε φορά λοιπόν που εισπνέω, σταγόνες του υγρού αναπλήρωσης μπαίνουν στον ατμοποιητή και γίνονται ατμός -ακριβώς όπως τα παραδοσιακά τσιγάρα καίγονται και γίνονται καπνός. Εδώ όμως δεν υπάρχουν οι βλαβερές ουσίες και οι συνέπειες της καύσης, όπως είναι το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα, η πίσσα, ο μόλυβδος, ο υδράργυρος κ.ά. Και λογικό, αφού τα υγρά αναπλήρωσης με τα οποία γεμίζονται τα τσιγάρα αποτελούνται από γλυκόλη προπυλενίου, φυτική γλυκερίνη (προϊόν ζωικών ή φυτικών ελαίων, η οποία μάλιστα είναι και βρώσιμη), αρωματικές ύλες τροφίμων, νικοτίνη και νερό.

Το τελευταίο διάστημα που χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχω ακούσει πολλά επιχειρήματα από πολεμίους του όπως «μα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη». Κάθε φορά λοιπόν που ακούω αυτή την πρόταση, τραβάω μια τζούρα και τους απαντώ χαμογελώντας πως ο κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει υγρό αναπλήρωσης ανάλογα με το πόση νικοτίνη θέλει να καταναλώσει. Στην αγορά υπάρχουν υγρά με υψηλή νικοτίνη (1,8 mg), με μεσαία (1,2 mg), με χαμηλή (0,6 mg) ή και χωρίς νικοτίνη, για όσους θέλουν απόλυτα ασφαλή χρήση και ταχεία απεξάρτηση από την τόσο εθιστική ουσία.

Πολλοί όμως μου ζητούν και παραπάνω πληροφορίες για το πόσο λιγότερο επιβλαβές αλλά και πόσο πιο οικονομικό είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αναλυτικά, μόλις 1 ml ισοδυναμεί με 12 ή και 15 παραδοσιακά τσιγάρα και κοστίζει σαφώς πολύ λιγότερο. Επειδή πια το έχω αρκετό καιρό έκανα τον εξής υπολογισμό που αποδεικνύει πόσο πολύ κερδισμένος είμαι: Κάπνιζα καθημερινά ένα πακέτο τσιγάρα αξίας 3.5€, το χρόνο ξόδευα 1.278€, ενώ το συνολικό κόστος του ηλεκτρονικού τσιγάρου μαζί με την αγορά της συσκευής και τα αναλώσιμα ανέρχεται περίπου στα 500€ το χρόνο -ΝΑΙ, εξοικονομώ πάνω από 700€ το χρόνο. Επιπλέον από τις πρώτες φορές που άρχισα να το χρησιμοποιώ διαπίστωσα πολλές ωφέλειες στην υγεία μου… Σιγά σιγά άρχισα να επανακτώ την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης που είχα χάσει, το αναπνευστικό μου άρχισε να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, αφού το «μπούκωμα» και ο βήχας που με ταλαιπωρούσαν ανήκουν πια στο παρελθόν.

Επίσης το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπερτερεί έναντι του παραδοσιακού και σε θέματα που αφορούν στην εμφάνιση και την αισθητική. Η καθημερινότητά μου δεν είναι πια συνδεδεμένη με την κακή αναπνοή, το κιτρινισμένο δέρμα, τη χλωμή όψη, φαίνομαι πιο υγιής και φρέσκος, δεν γεμίζω τα τασάκια στο σπίτι μου με βρώμικα αποτσίγαρα, και αυτή την απαίσια και αποπνικτική μυρωδιά, ούτε ζητάω από τους περαστικούς σπίρτα ή αναπτήρα -όλοι μας έχουμε ξεμείνει από φωτιά.

Τέλος, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν απαγορεύεται σε πολλά μέρη, ακόμα και κλειστά και μπορώ να καπνίζω όπου βρίσκομαι χωρίς να χρειάζεται να βγαίνω έξω, ειδικά το χειμώνα που έχει πολύ κρύο, χιονίζει ή βρέχει. Και αν απορείτε πώς γίνεται αυτό, τότε να σας πω πως ο ατμός του δεν είναι προϊόν καύσης και συνεπώς δεν παράγει τις τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται με την καύση του καπνού και δεν είναι επιβλαβές τόσο για τη δική μου υγεία όσο και των διπλανών μου -ναι, ο όρος … παθητικός καπνιστής σε λίγο καιρό θα αποτελεί πια παρελθόν.

Και επειδή θέλετε να μάθετε ποιο ηλεκτρονικό τσιγάρο χρησιμοποιώ, μετά από αρκετές δοκιμές κατέληξα στο πρωτοποριακό ISSON της Nobacco που ανοίγει μια νέα εποχή στο άτμισμα -δείτε φωτογραφίες από την παρουσίασή του και διαβάστε αναλυτικά γιατί μου έχει κλέψει την καρδία!

Keywords
Τυχαία Θέματα