Τι βάζει στο πιάτο της μια χορεύτρια;

Η μπαλαρίνα αντιμετωπίζει το σώμα της σαν μια μηχανή την οποία πρέπει να τροφοδοτεί με καύσιμα υψηλής ποιότητας για να δουλεύει στο φουλ στις πολύωρες προπονήσεις και τις πρόβες (ή, στη δική μας περίπτωση, σε ένα 24ωρο γεμάτο δουλειές του σπιτιού, φροντίδα των παιδιών, workouts στο γυμναστήριο αλλά και πνευματικές εργασίες στο γραφείο).

Και τα καλύτερα καύσιμα για την Copeland είναι τα υγιεινά λιπαρά, τα λεγόμενα ω-3 (π.χ. από λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους) που

προσφέρουν ενέργεια, αίσθημα κορεσμού, βοηθούν στο χτίσιμο μυϊκής μάζας και την καύση θερμίδων. Τα ίδια συμβάλλουν, επίσης, στην απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων όπως οι βιταμίνες Α, D, E και Κ, ενώ χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους προστατεύουν το σώμα από τραυματισμούς.

Στα ω-3 λιπαρά βασίζεται το πρόγραμμα διατροφής που προτείνει η συγγραφέας όχι σαν μια δίαιτα με ημερομηνία λήξης, αλλά ως μια στρατηγική που αξίζει να υιοθετήσουμε εφ’ όρου ζωής. Περιλαμβάνει ένα καστ τροφών το οποίο αποτελείται από δύο ομάδες: τους πρωταγωνιστές, βασικά συστατικά σε όλα τα γεύματα και κύριες πηγές λιπαρών, και τους δευτεραγωνιστές, φαγητά με υποστηρικτικό ρόλο.

Ζωικές πρωτεΐνες. Προσφέρουν αμινοξέα αναγκαία για το χτίσιμο των μυών και λιπαρά που -όσο παράδοξο κι αν μοιάζει- βοηθούν στην καύση λίπους.

Οι πηγές τους;
1. Ψάρια και θαλασσινά, πλημμυρισμένα με ω-3 (π.χ. σαρδέλες, σολομός, μπακαλιάρος, τόνος, γαρίδες, αστακός, μύδια).
2. Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα), που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, βασικό σύμμαχο του ανοσοποιητικού συστήματος.
3. Γαλακτοκομικά προϊόντα, που αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου.
4. Κόκκινο κρέας και αυγά, που και τα δύο δίνουν λευκίνη, ένα αμινοξύ το οποίο βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Φυτικά λιπαρά. Δηλαδή ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο και ελιές, όλα πλούσια σε υγιεινά λιπαρά. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μάς εφοδιάζουν, επιπλέον, με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Το αβοκάντο, το οποίο συνδυάζει κάλιο, βιταμίνες Β και μονοακόρεστα λιπαρά, ενισχύει την υγεία των ματιών, συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερόλης και γενικά προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

Ωφέλιμα έλαια. Αυτά περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο, κλειδί μακροζωίας σύμφωνα με πολλές μελέτες, το έλαιο καρύδας, που καθότι πλούσιο σε λαυρικό οξύ αποτελεί καλή πηγή ενέργειας, και το έλαιο λιναρόσπορου, με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα και, γι’ αυτό, καλή εναλλακτική για όσους δεν τρώνε ψάρια.

Λαχανικά. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοχημικές ουσίες (π.χ. φλαβονοειδή, καροτενοειδή) και φτωχά σε θερμίδες, μπορείτε να τα απολαμβάνετε σε αφθονία. Ενδώστε άφοβα σε αγκινάρες, ρόκα, σπανάκι, κρεμμύδι, ντομάτες, κολοκυθάκια, μπρόκολο, λάχανο, σέλερι, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.

Φρούτα. Είναι καλές πηγές βιταμινών, φυτοχημικών ουσιών και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα ικανοποιούν την ανάγκη μας για κάτι γλυκό. Πείτε «ναι» σε ροδάκινα, μήλα, μπανάνες, μούρα, σταφύλια, πεπόνι, καρπούζι, νεκταρίνια, ανανά κ.ά., αλλά και στα αποξηραμένα φρούτα σε μικρές ποσότητες.
Όσπρια, αμυλώδη λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης. Τα όσπρια περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και πολλές θρεπτικές ουσίες όπως κάλιο και σίδηρο. Τα αμυλώδη λαχανικά (π.χ. γλυκοπατάτες, παντζάρια, καρότα) διαφορετικών χρωμάτων, όταν καταναλώνονται συνδυαστικά προστατεύουν από κάποιους τύπους καρκίνου και βοηθούν στον έλεγχο της πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης. Τα προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης) μας προμηθεύουν με φυτικές ίνες, ρίχνουν την πίεση και την «κακή» χοληστερόλη.

Πηγή: www.elle.gr

The post Τι βάζει στο πιάτο της μια χορεύτρια; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα