Τέλεια κοιλιά, χωρίς ραγάδες, μετά την εγκυμοσύνη; Δείτε πως!

Η εγκυμοσύνη αφήνει τα σημάδια της στο γυναικείο σώμα, που σε κάποιες γυναίκες είναι αναστρέψιμα, σε άλλες όχι. Οι πιο εμφανείς αλλαγές είναι στην κοιλιά, με τη μορφή τοπικού πάχους, χαλάρωσης, ραγάδων κ.τλ. Ο πλαστικός χειρουργός Πρόδρομος Παπαϊωάννου (www.drpapaioannou.gr) μας απαντάει σε μερικά καυτά ερωτήματα, που αφορούν όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ερ. Θα ξεκινήσουμε κατευθείαν με την πιο καυτή ερώτηση απ’ όλες. Υπάρχει θεραπεία για τις ραγάδες;
Απ. Οι ραβδώσεις είναι μια εξελικτική πάθηση του κολλαγόνου του δέρματος, που αν την προλάβουμε στα πρώιμα στάδιά της, μπορούμε

να μιλάμε για θεραπεία. Όλες οι θεραπείες ανεξαρτήτως τεχνικής αποσκοπούν στο να αναδομηθεί το σπασμένο κολλαγόνο και να μικρύνει έτσι το εύρος της ράβδωσης, σε βαθμό που να μη γίνεται αντιληπτή. Οι ραγάδες της εγκυμοσύνης συνήθως εμφανίζονται στο τελευταίο τρίμηνο και συνοδεύονται από φαγούρα, απολέπιση και κοκκινίλα. Στη φάση αυτή χρειάζεται διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και Ω-3 λιπαρά και καλή ενυδάτωση του δέρματος της κοιλιάς με κάποια κρέμα, όχι απαραίτητα «κρέμα για ραγάδες».

Ερ. Ναι αλλά τι κάνουμε στην περίπτωση που όντως εμφανιστούν ραβδώσεις;
Απ. Η μόνη φάση που μπορούμε να επέμβουμε αποτελεσματικά είναι στο πρώιμο στάδιο, όπου η ράβδωση είναι ακόμα κόκκινη. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία πρέπει, αν είναι εφικτό να γίνει στο πρώτο εξάμηνο μετά τον τοκετό. Ανάλογα με το σχήμα, την έκταση και τη βαρύτητα των ραβδώσεων μπορεί να εφαρμοστεί ένα κοκτέιλ μεσοθεραπείας, αυτόλογη μεσοθεραπεία με PRP, μικροβελονισμός με ραδιοσυχνότητες, παλμικό laser, ή fractional laser. Οι θεραπείες αυτές είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην περίπτωση των λευκών ραβδώσεων.

Ερ. Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι το τοπικό πάχος στην κοιλιά δε φεύγει με τη γυμναστική. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Απ. Πριν χρειαστεί να καταφύγει κανείς στη λιποαναρρόφηση, καλό είναι να περάσει ένα διάστημα μετά τον τοκετό, συνήθως ένας χρόνος ή και δύο, σε γυναίκες που θηλάζουν, προκειμένου να επανέλθει το σωματικό βάρος στο χαμηλότερο δυνατό. Εφόσον το τοπικό πάχος επιμένει, παρά τη γυμναστική και τη διατροφή, μπορεί να γίνει αφαίρεσή του στα πλαίσια μιας λιπογλυπτικής. Συνήθως γίνεται στα πλαϊνά της κοιλιάς, στους μηρούς και τους τροχαντήρες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι η λιποαναρρόφηση ο τρόπος να χάσει κανείς κιλά.

Ερ. Η λιποαναρρόφηση δηλαδή δεν είναι κατάλληλη για την κοιλιά;
Απ. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει χαλάρωση στην περιοχή της κοιλιάς, κυρίως κάτω από τον ομφαλό, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με μια επιθετική λιποαναρρόφηση. Πρέπει να ξεχωρίσουμε το τοπικό πάχος από τη χαλάρωση και να αντιμετωπίσουμε το καθένα ξεχωριστά. Η χαλάρωση διορθώνεται πρωτίστως με κοιλιοπλαστική.

Ερ. Η πλαστική στην κοιλιά δεν είναι επικίνδυνη;
Απ. Σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο όταν διενεργείται κοιλιοπλαστική σε ένα άτομο που έχει χάσει πολύ βάρος και σε μια γυναίκα που έχει χαλάρωση μετά την εγκυμοσύνη, τόσο ως βαρύτητα επέμβασης, όσο και στην πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Για παράδειγμα σε μια μίνι κοιλιοπλαστική έχουμε μικρότερη ουλή, μικρότερο χρόνο αποθεραπείας και πολύ χαμηλότερο κίνδυνο απ’ ότι σε μια κλασική κοιλιοπλαστική. Επίσης, πολλές φορές λανθασμένα θεωρείται ότι επεμβαίνει κανείς στο εσωτερικό της κοιλιάς, ωστόσο η κοιλιοπλαστική είναι πολύ πιο επιφανειακή και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα όργανα της κοιλιάς.

Ερ. Δηλαδή στην επέμβαση της κοιλιοπλαστικής τραβιέται μόνο το δέρμα;
Απ. Πέρα από τη χαλάρωση του δέρματος, μετά από μια εγκυμοσύνη υπάρχει και χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος, δηλαδή των μυών και της περιτονίας. Όχι σπάνια υπάρχουν και κήλες, είτε στον ομφαλό, είτε σε άλλα σημεία. Όλα αυτά διορθώνονται σε μια κοιλιοπλαστική, με σκοπό να επιτευχθεί μια τελείως επίπεδη κοιλιά. Σχεδόν πάντα γίνεται και μια διορθωτική λιπογλυπτική στα σημεία που απαιτείται.

Ερ. Ακούγονται πολλά για τα νήματα στην κοιλιά. Είναι και αυτά ένα είδος κοιλιοπλαστικής;
Απ. Τα νήματα PDO που είναι ειδικά για τη χαλάρωση στο σώμα, προσφέρουν ένα σχετικά περιορισμένο αποτέλεσμα και εφαρμόζονται μόνο σε μικρή χαλάρωση της κοιλιάς. Για να φτάσει κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζονται αρκετά νήματα, γεγονός που καθιστά τη μέθοδο σχετικά δαπανηρή, λαμβάνοντας υπόψη ότι το αποτέλεσμα κρατάει για περίπου 1 με 2 χρόνια. Ναι, είναι μια ατραυματική μέθοδος χωρίς νυστέρι και με μηδενικό χρόνο αποκατάστασης , ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμα με μια κοιλιοπλαστική.

Ερ. Ποια είναι η συμβουλή σας στις μέλλουσες μητέρες για να μη χαλάσουν την κοιλιά τους;
Απ. Βασικός ρόλο παίζει η μεγάλη πρόσληψη σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Καμία γυναίκα δε δικαιούται να τρώει διπλές μερίδες και γλυκά χωρίς έλεγχο, επειδή είναι έγκυος. Επίσης η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή, εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη και προστατεύει το σώμα από τη χαλάρωση. Για τις γυναίκες που έβαλαν παραπάνω κιλά κατά την εγκυμοσύνη, είναι προτιμότερο να χαθούν σταδιακά και να μην προβούν σε στερητικές δίαιτες, ώστε να μη χαλαρώσει το δέρμα. Τέλος, όταν υπάρχει ένα τοπικό πρόβλημα, είτε αυτό λέγεται κοιλιά, στήθος ή τοπικό πάχος, είναι προτιμότερο να αντιμετωπιστεί αυτό σωστά και άμεσα, διότι αρκετές γυναίκες απελπίζονται και αμελούν τη συνολική τους εμφάνιση, όταν βλέπουν ότι πχ η κοιλιά τους δεν επανέρχεται μετά τον τοκετό.

Keywords
Τυχαία Θέματα