Τα «ζωντανά» γιαούρτια προστατεύουν (και) από την παχυσαρκία;

Η κατανάλωση γιαουρτιών με προβιοτικά μπορεί να αποτρέπει την παχυσαρκία και άλλες συνέπειες της κακής διατροφής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt ανακάλυψαν πως όταν χορηγούσαν προβιοτικά σε ποντίκια τα οποία τρέφονταν με πολλά λιπαρά, τα ζώα δεν πάχαιναν, επειδή σταδιακά μείωναν την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν.

Επιπλέον, διατηρούσαν φυσιολογική αντοχή στην ινσουλίνη (σ.σ. αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαβήτη) και ήταν προστατευμένα από τη λιπώδη διήθηση του ήπατος

(σ.σ. συσσώρευση λίπους στο ήπαρ).

Μάλιστα τα οφέλη αυτά επέμεναν για αρκετό καιρό, έπειτα από τη διακοπή της χορήγησης των προβιοτικών.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation», ο δρ Σην Ντέιβις, επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας στο Vanderbilt, και οι συνεργάτες του, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια που εκ φύσεως υπάρχουν στο έντερο (εντερική χλωρίδα) παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν αλλάζοντας την χλωρίδα του εντέρου, μπορούσαν να επηρεάσουν και τον κίνδυνο εκδήλωσης χρονίων νοσημάτων.

Για να διερευνήσουν το θέμα, πρόσθεσαν στο νερό ομάδας ποντικιών ένα προβιοτικό που παράγει ένα λιπίδιο (λέγεται NAPE) το οποίο φυσιολογικά παράγεται από το λεπτό έντερο όταν καταναλώνουμε τροφή.

Μετά την παραγωγή του, το ΝΑΡΕ μετατρέπεται γρήγορα σε ΝΑΕ – μία ουσία που μειώνει την πρόσληψη τροφής και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η παραγωγή του ΝΑΡΕ είναι μειωμένη σε όσους τρώνε πολλά λιπαρά και γι’ αυτό επέλεξαν οι ερευνητές του Vanderbilt να το συμπεριλάβουν στην μελέτη τους.

Τα ζώα έπιναν το εμπλουτισμένο με προβιοτικά νερό επί οκτώ εβδομάδες, ακολουθώντας ταυτοχρόνως μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

Την ίδια διατροφή ακολουθούσε και μία άλλη ομάδα ποντικιών, που όμως δεν έπιναν το εμπλουτισμένο νερό.

Έως το τέλος των οκτώ εβδομάδων, τα ζώα που κατανάλωναν το προβιοτικό είχαν μειώσει σημαντικά τις ποσότητες του φαγητού που κατανάλωναν, ενώ το σωματικό λίπος, η αντοχή στην ινσουλίνη και η λιπώδης διήθηση του ήπατος ήταν σε αυτά πολύ μικρότερα απ’ ό,τι στα ζώα που δεν κατανάλωναν προβιοτικά.

Επιπλέον, η προστατευτική δράση των προβιοτικών διήρκησε για ακόμα 12 εβδομάδες, με τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει προβιοτικά να εξακολουθούν να είναι πιο αδύνατα και να διαθέτουν λιγότερο σωματικό λίπος, παρότι έτρωγαν πια πολύ.

«Αν και είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες για το κατά πόσον ισχύουν τα ευρήματά μας στους ανθρώπους, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι συμβαίνει και σε εμάς», δήλωσε ο δρ Ντέιβις.

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιβιώνουν κατά την παραμονή και τη διάβασή τους από τη γαστρεντερική οδό, διότι δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και από τη χολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα