Συνταγή: Σάλτσα ντομάτας σε βαζάκι (κονσερβοποίηση) με 2 τρόπους

Τον χειμώνα που οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους, εκτός του ότι δεν αγοράζουμε θερμοκηπίου γιατί είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες σε φυτοφάρμακα, δεν παίρνουμε ούτε έτοιμες σάλτσες. Γιατί να το κάνουμε αφού τον Σεπτέμβριο οι ντομάτες είναι στα καλύτερα τους, αφθονούν στις λαϊκές και η γεύση τους είναι ασύγκριτη;

Η food blogger Ευαγγελία Βλασσοπούλου μας δείχνει πόσο εύκολα και γρήγορα μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας σάλτσες.

Υλικά:
ώριμες ντομάτες στην εποχή τους

Εκτέλεση
1.

Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες. Τις κόβουμε στη μέση, καθαρίζουμε το πράσινο μέρος και τις τοποθετούμε στο μπλέντερ.

2. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το μπλέντερ. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό ώστε να το βοηθήσουμε να δουλέψει πιο εύκολα.

3. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα. Προσοχή, δεν το αδειάζουμε όλο ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσουμε άλλο νερό τις επόμενες φορές. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις ντομάτες. Δεν γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι πάνω γιατί φουσκώνει και πιτσιλάει.

4. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς καπάκι, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Ανάλογα βέβαια τη χρήση που τα προορίζουμε.

Εν τω μεταξύ αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε. Επειδή πρόκειται για μεγάλη ποσότητα, τοποθετείστε όλα τα βάζα στη λαμαρίνα του φούρνου και σε μη προθερμασμένο φούρνο και από τη στιγμή που θα πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος, αφήστε τα για 10-15 λεπτά στους 170οC σε αέρα.

Προσοχή! δεν βάζουμε τα καπάκια γιατί θα παραμορφωθούν. Τα καπάκια τα βράζουμε για 5 λεπτά σε κατσαρόλα. Εναλλακτικά μπορείτε να βράσετε για 5 λεπτά τα βάζα σε μια κατσαρόλα.

Όπως είναι ζεστή η σάλτσα μας, την τοποθετούμε στα βάζα. Προσοχή, θα πρέπει τα βάζα να έχουν την ίδια θερμοκρασία με τη σάλτσα αλλιώς θα σπάσουν. Κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι και γυρίζουμε ανάποδα. Αφήνουμε να κρυώσουν και έτοιμα. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει γίνει σωστά η κονσερβοποίηση, πατάμε στο κέντρο στο καπάκι, δε θα πρέπει να πατηθεί προς τα μέσα, έτσι καταλαβαίνουμε ότι έχει κλείσει αεροστεγώς. Τα διατηρούμε σε ένα ντουλάπι.

Ο άλλος τρόπος είναι ότι βάζουμε τη σάλτσα μας σε χάρτινα ποτήρια στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστούμε απλά τα κόβουμε με ένα μαχαίρι και τα τοποθετούμε κατευθείαν στην κατσαρόλα ή όπου αλλού τα χρειαστούμε.

Εσείς μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς και να βρείτε αυτό που σας βολεύει. Ενδεχομένως να σας φαίνεται μπελαλίδικη διαδικασία. Στο τέλος όμως θα βγείτε κερδισμένες. Θα έχετε πεντανόστιμες, σπιτικές σαλτσούλες, από ντομάτες εποχής χωρίς φυτοφάρμακα, αλουμινένιες συσκευασίες με καρκινογόνο επίδραση, συντηρητικά κ.λπ.

The post Συνταγή: Σάλτσα ντομάτας σε βαζάκι (κονσερβοποίηση) με 2 τρόπους appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Αναζητήσεις
πρέπει α βράζω δεύτερη φορά σαλτσα
Τυχαία Θέματα