Οι 10 τρόποι για να κάνετε το παιδί σας να λατρέψει το διάβασμα!

Το βιβλίο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδεύεις ακόμα και αν βρίσκεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου, λένε. Πώς θα κάνουμε όμως το παιδί μας συνταξιδιώτη σε αυτή την υπέροχη διαδρομή;

Με αφορμή τη 2α Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η Αλεξάνδρα Παπαδάκη από το likemotherlikedaughterblog.com μάς προτείνει 10 τρόπους για να κάνουμε τα παιδάκια μας λιλιπούτειους βιβλιόφιλους και μελλοντικούς φανατικούς αναγνώστες!

Ας δούμε παρέα τους 10 τρόπους για να κάνετε το παιδί σας να λατρέψει το διάβασμα:

1. Διαβάστε βιβλία στο παιδί σας από πολύ μικρό ακόμα. Ναι, μπορείτε να

το κάνετε ακόμα και όταν είναι έμβρυο, όταν ακούει τη φωνή και νιώθει την ηρεμία σας. Μεγαλώνοντας επιλέξτε βιβλιαράκια με όμορφες εικονογραφήσεις και καλογραμμένα κείμενα. Με αυτό τον τρόπο φυτεύετε μέσα του το σποράκι της καλαισθησίας και της σωστής χρήσης της γλώσσας.

2. Πηγαίνετε μαζί σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων και επιδιώξτε να γνωρίσει το παιδί τον/την συγγραφέα και να του υπογράψει το βιβλίο του. Ο δημιουργός του βιβλίου δεν πρέπει να είναι κάτι μακρινό και αόριστο αλλά μια οικεία φιγούρα που θα θαυμάζει.

3. Να επισκέπτεστε όσο συχνά μπορείτε βιβλιοπωλεία. Δώστε χρόνο στην επίσκεψή σας, αφήστε το παιδί να ξεφυλλίσει τα παιδικά βιβλία, επιτρέψτε του να επιλέξει το ίδιο εκείνο που θα πάρει. Αν υπάρχει χώρος μελέτης, επιλέξτε μερικά βιβλία και δείτε τα παρέα πριν πάτε στο ταμείο.

4. Επιβραβεύστε το παιδί σας για κάτι που κατάφερε αγοράζοντάς του ένα βιβλίο. Σίγουρα ένα παγωτό είναι πιο δελεαστικό, ένα βιβλίο όμως θα του δώσει άλλη τροφή για σκέψη. Από την άλλη, γιατί να μην συνδυάσετε και τα δύο;

5. Επιδιώξτε να αγοράζετε βιβλία για να προσφέρετε ως δώρο στα πάρτυ γενεθλίων που πηγαίνει ως καλεσμένο το παιδί σας. Οι ενήλικες το ξέρουμε ότι αυτό είναι το καλύτερο δώρο, τα παιδιά χρειάζονται λίγη εκπαίδευση για να το καταλάβουν!

6. Διαβάζετέ του κάθε βράδυ ένα παραμύθι, έστω και μικρό. Κρατήστε το παιδί σας αγκαλιά, μιμηθείτε ήχους, αλλάξτε τον τόνο και τη χροιά της φωνής σας. Έτσι θα έχει πάντα στην καρδούλα του τη ζεστή και οικεία αίσθηση της μαμάς (ή του μπαμπά) σε συνδυασμό με το ονειρικό ταξίδι των σελίδων.

7. Εξοικειώστε το παιδί σας με τα e-books, ακόμα και αν εσείς δεν είστε χμμμ, και τόσο εξοικειωμένοι μαζί τους. Το χαρτί έχει ιδιαίτερη μυρωδιά και αίσθηση αλλά και τα e-books που κυκλοφορούν είναι πραγματικά άξια θαυμασμού, κυρίως εάν είναι διαδραστικά.

8. Να του διαβάζετε πάντα μετά τον τίτλο το όνομα του συγγραφέα και του εικονογράφου. Είναι σημαντικό να ξέρει το παιδί ότι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας το έχουν δημιουργήσει κάποιοι αληθινοί άνθρωποι που αγαπούν να γράφουν και να ζωγραφίζουν.

9. Κάνετε αναφορές στην καθημερινότητά σας σε σκηνές βιβλίων που αγαπάει, και τούμπαλιν. Διαβάζοντας, δηλαδή, βρείτε την αφορμή να το ρωτήσετε κάτι σχετικά με την καθημερινότητά του. Συνδέστε την αληθινή ζωή με το βιβλίο και περάστε του διακριτικά τα μηνύματά σας.

10. Τέλος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αγαπήσει το παιδί σας το βιβλίο είναι… να το αγαπάτε εσείς πρώτα! Ένα παιδάκι που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με γεμάτες βιβλιοθήκες και με γονείς που διαβάζουν στον ελεύθερο χρόνο τους δεν θα περιμένει τη 2η μέρα του Απριλίου για να γιορτάσει το Παιδικό Βιβλίο. Θα το γιορτάζει κάθε μέρα!

The post Οι 10 τρόποι για να κάνετε το παιδί σας να λατρέψει το διάβασμα! appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα