Μήπως η καρδιά σας κινδυνεύει;

Η καρδιά σας χτυπά 93.600 φορές την ημέρα, διοχετεύει 89 ml αίμα με κάθε χτύπο που ισοδυναμούν περίπου με 9.000 λίτρα αίμα την ημέρα στο σώμα σας.

Δηλαδή σε κάθε συστολή της καρδιάς εκτοξεύονται 70 εκατοστά αίματος. Εάν η μέση καρδιακή συχνότητα είναι 90 σφύξεις ανά λεπτό, εκτοξεύονται 5 λίτρα αίματος το λεπτό, 9000 λίτρα ανά ημέρα.

Αν πείτε τη λέξη «έμφραγμα», οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται αμέσως ότι είναι αντρική ασθένεια. Η αλήθεια είναι ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η Νο 1 αιτία θανάτου στις γυναίκες. Μάθετε αν διατρέχετε κίνδυνο καρδιάς!

Η αθηροσκλήρωση αρχίζει να

εμφανίζεται στην εφηβεία και εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ο βαθμός της εξέλιξης εξαρτάται από την παρουσία και την ένταση των παραγόντων κινδύνου. Καθώς πλησιάζει τη μέση ηλικία, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνεται δραματικά λόγω παραγόντων όπως η προχωρημένη ηλικία και οι ορμονικές διαταραχές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

Υπέρταση
Μια πρόσφατη μελέτη στη Μαλαισία ανέφερε ότι το 43% των γυναικών άνω των 30 υποφέρουν από υπέρταση, με περισσότερες από το 80% των γυναικών άνω των 60 να είναι υπερτασικές. Αυτή η σχετιζόμενη με την ηλικία αύξηση της αρτηριακής πίεσης συμβάλλει σημαντικά στην αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο στις μεσήλικες και υπερήλικες γυναίκες.

Διαβήτης ή προ-διαβήτης
Ο αριθμός των περιπτώσεων διαβήτη σε ενήλικες άνω των 30 έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το κακό είναι ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιοπάθειες στις διαβητικές γυναίκες είναι 2πλάσιος έως 5πλάσιος αυτού των μη διαβητικών γυναικών.

Μεταβολικό σύνδρομο
Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνουν τη συσσώρευση πλεονάζοντος λίπους γύρω από την κοιλιά, την υψηλή πίεση, το υψηλό σάκχαρο και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου αυξάνεται με την ηλικία και οι επιδράσεις του είναι περισσότερο έκδηλες στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Παχυσαρκία
Αν είστε παχύσαρκοι, οι πιθανότητες είναι να διατρέχετε επίσης αυξημένο κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί παράγοντες κινδύνου, όπως η δυσανεξία στη γλυκόζη, η υπέρταση και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, σχετίζονται με την παχυσαρκία. Μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε αύξηση του σωματικού βάρους της τάξης του 1 κιλού, ο κίνδυνος θνησιμότητας από παθήσεις της καρδιάς αυξάνεται κατά 1-1,5%.

Κάπνισμα
Ακόμα κι αν καπνίζετε περιστασιακά, μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο, που, συμπτωματικά, είναι σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πιστεύετε ότι το να προτιμήσετε πιο light τσιγάρα θα βοηθήσει; Ξανασκεφτείτε το: έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που προτίμησαν τσιγάρα με μειωμένη πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα εκτέθηκαν στους ίδιους κινδύνους καρδιοπαθειών με αυτές που κάπνιζαν πιο βαριά τσιγάρα.

Καθιστική ζωή
Η τακτική άσκηση διατηρεί χαμηλό τον κίνδυνο (ακόμα και η ελαφριά προς ήπια δραστηριότητα έχει συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών στις γυναίκες). Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συστήνει τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες μέρες της βδομάδας.

Εμμηνόπαυση
Μπορεί ν’ αυξήσει τον κίνδυνο κατά 2-3 φορές, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων οιστρογόνων. Η είσοδος στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 50 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο CVD. Το οικογενειακό ιστορικό θεωρείται ανεξάρτητο προγνωστικό κινδύνου. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν:
• αν το άτομο που έχει την πάθηση είναι συγγενής α’ βαθμού
• αν έχει επηρεαστεί μεγάλος αριθμός συγγενών από καρδιοπάθειες
• αν έχουν εμφανίσει καρδιοπάθεια νεότεροι συγγενείς.

Το μυστικό

Αν και οι άντρες έχουν την τάση να παρουσιάζουν σαφή συμπτώματα κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος (όπως η στηθάγχη), οι γυναίκες έχουν την τάση να εμφανίζουν άτυπα συμπτώματα, όπως λαχάνιασμα, ναυτία ή τάση προς έμετο, εφίδρωση, ζαλάδα και κόπωση, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση. Ειδικοί στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ιατρικής πρακτικής κι έρευνας Mayo Clinic λένε ότι αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν εμφράξεις όχι μόνο στις κεντρικές αρτηρίες, αλλά και σε μικρότερες αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά – μια πάθηση γνωστή ως νόσος μικρών αγγείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα