Η τσάντα σας έχει περισσότερα βακτήρια από την λεκάνη της τουαλέτας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πλύνατε την τσάντα σας; Αν αληθεύουν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, η απάντηση μάλλον είναι «ποτέ» και επομένως το πιθανότερο είναι ότι βρίθει μικροβίων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό συμβαίνει σε περισσότερο από το 95% των περιπτώσεων και στα δύο φύλα, με τις αποικίες των βακτηρίων να είναι περισσότερες στις τσάντες από συνθετικά υλικά απ’ ό,τι στις δερμάτινες.

Όπως εξηγούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου στην επιθεώρηση «Advanced Biomedical Research», σε παγκόσμια επίπεδο ο κόσμος σπανίως πλένει τις τσάντες, τις οποίες απλώς είθισται να

πετάμε όταν δεν χρειαζόμαστε άλλο.

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν η τακτική αυτή σημαίνει πως κυκλοφορούμε νυχθημερόν με μία… αποικία βακτηρίων στην αγκαλιά μας.

Έτσι, πήραν δείγματα από τις τσάντες 80 τυχαία επιλεγμένων γυναικών και 65 ανδρών, και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο.

Όπως διαπίστωσαν, συνολικά 138 από τις τσάντες (το 95,2%) ήταν μολυσμένες, με το 49,4% να είναι φορείς ενός βακτηρίου και το 50,7% πολλών. Στις συνθετικές τσάντες οι αποικίες των βακτηρίων ήταν περισσότερες, ενώ στις δερμάτινες λιγότερες.

Τα βακτήρια που συχνότερα απομονώθηκαν ήταν ο μικρόκοκκος (βρέθηκε στο 64,8% των τσαντών, κυρίως των ανδρών) και ο σταφυλόκοκκος (64,1%), με τις γυναικείες τσάντες να φέρουν μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι μόνο το 2,1% των γυναικών καθάριζαν την τσάντα τους μία φορά το μήνα, ενώ το 81,5% δεν την άδειαζαν ποτέ.

Και στο παρελθόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη αποκαλύπτει ότι οι τσάντες μας είναι εστίες μικροβίων.

Πριν από δύο χρόνια, δειγματοληπτική έρευνα της βρετανικής εταιρείας προϊόντων υγιεινής Initial Washroom Hygiene είχε δείξει ότι οι γυναικείες τσάντες και τα αντικείμενα που περιέχονται σε αυτές, φέρουν περισσότερα βακτήρια απ’ όσα το… κάθισμα μιας τουαλέτας – με τις υδατικές κρέμες να είναι οι πιο μολυσμένες απ’ όλες.

Το 2007, εξάλλου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πήγαν στο τοπικό εμπορικό κέντρο και πήραν δείγματα από 50 τσάντες και χαρτοφύλακες,διαπιστώνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα ήταν μολυσμένες.

Το ανησυχητικό, όμως, ήταν ότι μία στις τέσσερις ήταν μολυσμένες με το κολοβακτηρίδιο (e.coli) – σαφής ένδειξη ότι οι ιδιοκτήτες τους τις έπαιρναν μαζί τους στην τουαλέτα και πιθανώς τις ακουμπούσαν στο πάτωμα δίπλα τους.

Επιπλέον, μερικές τσάντες έφεραν… 100 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι η ίδια ερευνητική ομάδα είχε βρει στο μέσο κάθισμα μιας τουαλέτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα