Η θεραπεία της φλεγμονής βρίσκεται στην κουζίνα σας

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός στην Ελλάδα πάσχει από δύσκαμπτες αρθρώσεις και φλεγμονή. Και η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι γυναίκες.

Η φλεγμονή είναι μέρος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού. Τροφές υψηλές σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά μπορούν να οδηγήσουν σε αυτήν, προκαλώντας υπερδραστηριότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις, κούραση, βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και γήρανση. Η θεραπεία για τη φλεγμονή και την αρθρίτιδα βρίσκεται στην κουζίνα σας με αυτές τις 10 τροφές που σας προτείνει

η κλινική διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου.

1 Πορτοκάλια

Γνωρίζουμε όλοι τα πορτοκάλια περιέχουν βιταμίνη C η οποία ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αλλά η βιταμίνη C παίζει κι έναν άλλο ζωτικό ρόλο, αυτόν στην παραγωγή κολλαγόνου, το κύριο συστατικό των χόνδρων. Οι μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που έχουν έλλειψη βιταμίνης C έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αρθρίτιδα. Προσθέστε τουλάχιστον ένα εσπεριδοειδές φρούτο στη διατροφή σας καθημερινά.

2 Γαρίφαλο

Τα μπαχαρικά, όπως το γαρίφαλο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τον πόνο της αρθρίτιδας. Τρίψτε με έλαιο γαριφάλου τις αρθρώσεις σας κι αυτό μπορεί να απαλύνει τον πόνο, χάρη σε μία αντι-φλεγμονώδη ένωση που ονομάζεται ευγενόλη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ρίχνετε σε βραστό νερό ένα κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο και να το πίνετε ως αφέψημα.

3 Λινέλαιο

Ένα βασικό συστατικό στη διατροφή της αρθρίτιδας είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα που δρουν ως φυσικά αντιφλεγμονώδη. Η λέξη «απαραίτητα» σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να τα συνθέσει, οπότε χρειάζεται να τα αναζητήσετε σε τροφές. Αποκτήστε την ημερήσια δόση που σας αντιστοιχεί λαμβάνοντας περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού λινέλαιο.

4 Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia περιέχουν φυτικές πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή μειώνοντας την παραγωγή των ενζύμων που διαβρώνουν χόνδρο. Μια κουταλιά της σούπας σπόρους chia κάθε μέρα, είτε στο γιαούρτι, είτε σε κέικ, είτε στη βρώμη μπορεί να κάνει τη διαφορά.

5 Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες έχουν επίσης υψηλά επίπεδα των αντιφλεγμονωδών ω-3. Στόχοςσας η καθημερινή δόση τα 120 – 150 γραμμάρια. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος μιας τράπουλας. Ψάξτε για άγριο σολομό, εάν είναι δυνατόν, ο σολομός εκτροφής τείνει να έχει χαμηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Επίσης, αν είστε χορτοφάγος, τα προϊόντα σόγιας όπως το τόφου και τα edamame είναι επίσης γεμάτα με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, και είναι μια καλή εναλλακτική λύση για την πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

6 Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Αυτές οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις επιβραδύνουν την εξέλιξη της αρθρίτιδας και ανακουφίζουν από τον πόνο.

7 Σκούρα πράσινα λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε μέταλλα που μειώνουν τη φλεγμονή. Έρευνες έχουν υποδείξει ότι η βιταμίνη E παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τις κυτοκίνες- μόρια που προάγουν τη φλεγμονή- και μια από τις καλύτερες πηγές της είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά. Σπανάκι και μαρούλι είναι καλές επιλογές, αλλά μην παραβλέπετε και τη ρόκα. Η ρόκα ανήκει στην πραγματικότητα στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο και το κουνουπίδι (σταυρανθή), και είναι πολύ πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά από το κανονικό μαρούλι. Στόχος για πέντε μερίδες την ημέρα, ή 2 1/2 φλιτζάνια λαχανικά όπως μπρόκολο, μπιζέλια και αρακά και 5 φλιτζάνια πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

8 Προιόντα ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων στο αίμα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), έναν δείκτη φλεγμονής. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το αλεύρι βρώμης, την κινόα και το καστανό ρύζι, ή 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας, καθημερινά.

9 Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την πορτοκαλί απόχρωση αυτού του μπαχαρικού. Η κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιαρθριτικές ιδιότητες. Ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά κάθε μέρα στο κοτόπουλο ή την τονοσαλάτα, ή σε κάποιο ντιπ ενισχύει τη γεύση και την υγεία σας.

10 Τζίντζερ

Ή αλλιώς η πιπερόριζα μπορεί να καταπραΰνει τον στομαχόπονο και να βελτιώσει την πέψη, αλλά έχει επίσης μεγάλη επίδραση στη φλεγμονή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επίδρασή της είναι παρόμοια με εκείνη της ιβουπροφένης. Ρίχνετε λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ στη σαλάτα σας ή στη σούπα σας για να προστατευτείτε από τη φλεγμονή.

The post Η θεραπεία της φλεγμονής βρίσκεται στην κουζίνα σας appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα