Γίγαντες Πρεσπών στο φούρνο: ένα πιάτο γεμάτο υγεία (και οικονομία!)

Ο Ουμπέρτο Έκο έχει πει: «Χωρίς τα όσπρια, η ανθρωπότητα δεν θα είχε φτάσει ούτε μέχρι το μεσαίωνα»!

Instagram: http://instagram.com/p/j3qoDoQAfI/

Πριν από πολλά χρόνια τα θεωρούσαν το κρέας των φτωχών, αφού, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και της χαμηλής τους τιμής, αποτελούσαν εναλλακτική λύση για τα ζωικά τρόφιμα. Σήμερα έχουν αναγνωριστεί ως πανίσχυρο είδος διατροφής.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα όσπρια προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου, βοηθούν

στη μείωση της χοληστερόλης, σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εντέρου, λόγω των υδατοδιαλυτών φυτικών ινών που περιέχουν. Επίσης, βοηθούν στο αδυνάτισμα, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος, και είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γι’ αυτό τα συνιστούν και στους διαβητικούς. Εκτός από τα παραπάνω, όλα τα όσπρια περιλαμβάνονται στα μακροβιοτικά τρόφιμα, εκείνα δηλαδή που πρέπει να τρώμε συχνά, αν θέλουμε να ζήσουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τα φασόλια βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας, δηλαδή πρέπει να καταναλώνονται συχνά. Ως σούπα, στον φούρνο ή ως σαλάτα, αποτελούν μια σπουδαία πηγή πρωτεΐνης, κυρίως για όσους αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα. Αν μάλιστα συνδυαστούν με δημητριακά (π.χ., ρύζι, σιτάρι) ή ξηρούς καρπούς, τότε η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Γίγαντες Πρεσπών στο φούρνο

Θα χρειαστείτε:
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
2 κρεμμύδια
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και λίγη φρέσκια ντομάτα σε φέτες ή κονσέρβα
3 κοτσάνια σέλινο
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-3 μέτρια καρότα σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι, μια κόκκινη πιπερίτσα και λίγο θυμάρι
Οδηγίες
Μουλιάζω τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
1. Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζω τα φασόλια να πάρουν μια βράση (δεν τα βράζω στο νερό που μούλιασαν.)
2. Σουρώνω και ξαναγεμίζω την κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζω τα φασόλια μέχρι να μισογίνουν για 45-60 λεπτά. Τα στραγγίζω.
3. Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο.
4. Προσθέτω το σέλινο, το μαϊντανό, τα καρότα και τη συμπυκνωμένη ντομάτα, που έχω διαλύσει με νερό, το αλάτι, το θυμάρι, την πιπεριά και το πιπέρι και αφήνω να πάρουν μια βράση.
5. Βάζω τα φασόλια σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με τη φρέσκια ντομάτα και από πάνω τη σάλτσα που έφτιαξα με λίγο λάδι. Τα μαγειρεύω στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Τρώγονται ζεστά ή και κρύα.

Το μυστικό

Το «εθνικό μας όσπριο» από τις Πρέσπες αναδείχθηκε το καλύτερο παραδοσιακό προϊόν μεταξύ ειδών από 122 χώρες.

Keywords
Αναζητήσεις
γιγαντες σελινο μαιντανος
Τυχαία Θέματα